Peti dan blokada, saobraćaj usporen na Merdaru, situacija mirna

Vesti 24. sep 202113:10 > 20:037 komentara

Peti dan traju blokade na prelazima između Kosova i centralne Srbije, zbog odluke vlasti u Prištini da se na teritoriju Kosova ne može ući sa srpskim registarskim tablicama. Saobraćaj se odvija usporeno na prelazu Merdare.

Za razliku od severa Kosova gde su dva prelaza blokirana, na istoku kod prelaza Bela Zemlja situacija je mirna, javlja reporterka N1 Zana Cimili.

Povezane vesti

Prelazi poput Bele Zemlje i Merdara su poslednjih dana preopterećeniji zbog blokade na severu.

Na prelazu Bela Zemlja, kaže MUP Kosova, do sada je izdato najviše probnih tablica, više od 1.600 njih.

Građani sa kojima je razgovarala reporterka N1 uglavnom su Albanci iz Preševske doline, koji uglavnom kažu „navići ćemo se“.

U Prištini nema ni najmanjih naznaka da će doći do povlačenje mere o registarskim oznakama. Aljbin Kurti je rekao da je spreman da ukine ovu meru, ali samo ako je obe strane istovremeno ukinu. U javnosti se mogu čuti kritike na njegov račun, kaže reporterka N1.

Reporter N1 Nenad Božović kaže da je situacija nepromenjena na prelazima Jarinje i Brnjak.

Peti dan uzastopno Srbi sa severa Kosova protestuju što su uvedene privremene tablice, ali i zbog prisustva pripadnika policije.

Slika se ne menja mnogo, kamioni stoje na magistralnom putu Raška – Kosovska Mitrovica.

Uglovnom tako izgleda tokom dana i noći, policajci se smenjuju na 12 sati, ali i meštani se smenjuju, javlja reporter N1.

Sve više ljudi prelazi Jarinje, a može se preći samo pešice.

Kako navodi reporter N1, svakog dana je neko bio tu od predstavnika Srpske liste, juče se Goran Rakić pojavio na Brnjaku i obratio medijima, a danas nije bilo nikoga od viših zvaničnika SL.

Nema incidenata, nije bilo nikakvih provokacija između meštana i pripadnika kosovske policije.

Komentari

Vaš komentar