Peti oktobar, 21 godinu kasnije: Raskola u opoziciji ima, može li do ujedinjenja

Vesti 05. okt 202119:23 16 komentara

Međunarodna zajednica, crkva, Univerzitet, sudije, radnici... Celo društvo - bilo je te 2000. godine uz opoziciju, da bi se srušio režim, sada pokojnog predsednika Srbije i Jugoslavije, Slobodana Miloševića. Danas - raskola ima i u samoj opoziciji, zbog čega učesnici 5. oktobra ne vide da je moguće da se on ponovi. Ali, ako bi se opozicija ujedinila, vide šansu za smenu vlasti.

„To što sedesilo 5. oktobra je velika pobeda“, kaže Božo Prelević.

„To je ostalo za mene veliki dan“, poručuje Vesna Pešić.

„Mi iz poslaničke grupe SPS-a smatramo da iz prošlosti treba izvući pouke“, dodaje socijalista Đorđe Milićević.

Šta je njegova stranka, koja je vodila zemlju u vreme ratova, sankcija, krađe izbora i demonstracija, 5. oktobra naučila, ni 21 godinu kasnije nismo čuli. Ali jesmo čuli šta su mislili i očekivali oni koji su te 2000. godine bili na uilici. Očekivanja su im, kaže poslanik Milićević, bila pogrešna, kao i politički ciljevi.

Povezane vesti:

„Srbija je rušena, privreda rasprodata, za po dva, tri evra burazerska privatizacija je najbolja preduzeća stavila u ruke tajkuna ili finansijera DOS-a i Otpora. Iza njih je ostala bukvalno pustoš“, smatra Milićević.

Pustoš, porast kriminala i finansijske malverzacije, reči su kojima bi jedan od ministara Vlade nastale posle promena, opisao Srbiju pre 5. oktobra.

„Ja danas prepoznajem mnoge aspekte toga, osim što ne vidim udruženu opoziciju“, navodi advokat i član Skupštine slobodne Srbije Božo Prelević.

A tada su se udružili svi, priseća se jedna od članica pokreta Otpor. I imali su samo jedan zadatak – rušenje Slobodana Miloševića.

„Lepili smo „Gotov je“ (nalepnice), napravljen je Otpor, mlada organizacija. Mi smo učlanjivali u tu veliku koaliciju od 18 stranaka čak i društva za ženidbu i udaju. Ko god“, podseća sociološkinja vesna Pešić.

A sada, kaže, svako „priča svoju priču“.

„I sad u jednom toliko rasutom stanju, vi ne možete ništa praktično da uradite. A drugo, ta opozicija, koliko ja vidim, oni čak i ne komuniciraju između sebe“, kaže Pešić.

Opozicija, u kojoj je Božo Prelević, razgovara, kaže on. Veruje da će se do prolećnih izbora napraviti jedna, eventualno dve kolone.

„Onaj ko to ne bude prihvatio, ko bude ovo izdao, ja ću javno izaći, reći ko je to, pa neka se nosi sa tim“, poručuje Prelević.

Jer, ako ih bude recimo pet, to će značiti da praktično rade za aktuelnu vlast. U tom slučaju će, misli Prelević, vlast biti kolateralni dobitnik izbora. Problem je, misli Vesna Pešić i to što se stalno ugledamo na tuđi scenario rušenja režima, umesto da opozicija napravi svoj.

„I da kreneš u tu bitku, pa šta ti se desi. Da izgubiš glavu, da izgubiš, da pobediš, ali ideš svim silama mogućim“, dodaje Pešić.

Uz ovaj recept, podseća Vesna Pešić da je važno imati i „frontmena“ kakav je bio Zoran Đinđić, ali i plan za ono sutra. Plan za neki drugi 6. oktobar.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare