Peticija srednjoškolaca: Čemu državna matura ako će ipak biti prijemnih

Vesti 27. mar 202310:48 komentara

Predstavnici neformalnog udruženja srednjoškolaca "I mi se pitamo" danas će predati Ministarstvu prosvete peticiju sa više od 25 hiljade potpisa protiv državne mature. Luka Babić iz te grupe kaže za N1 da je najveći problem što ne znamo mnogo o detaljima državne mature, a, kako dodaje, zakonski rok za to bio je 31. avgust 2022, koji je probijen. Ističe da je njihova glavna primedba "to da se sjedine testovi za upis na fakultet i završetak srednje škole u jedan ispit, što podrazumeva da neka visoka znanja moraju da ispaštaju".

„Fakulteti su nezadovljni državnom maturom, količinom visokih znanja i kvalitetom filtracije te državne mature, tako da uvode dodatne prijemne ispite i to im je sada Ministarstvo prosvete i odobrilo, doduše pod drugim nazivom – Test sklonosti i sposobnosti“, kaže Babić za N1.

Povezane vesti

Državna matura je novina, koja očekuje đake koji će završiti srednju školu 2024. godine. Ideja državne mature bila je da se objedini maturski ispit za srednju školu i prijemni za fakultet, kako bi se budućim akademcima olakšalo.

Babić kaže da će se svi ispiti računati za upis na fakultet, dakle srpski, matematika i izborni za maturski ispit i dodatni prijemni ispiti.

Dodaje da je ministarstvo prošle sedmice „navrat-nanos poslalo dopis fakultetima da obrazlože da li će i koje dodatne prijemne ispite uvesti, na šta je odgovorio samo Pravni fakultet“, i to time da će tražiti i matematiku i srpski i bilo koji izborni predmet, „što znači da položite hemiju i da uđete na Pravni faklutet, što je besmileno“.

Takođe, navodi da je u državnoj maturi potpuno zanemaren Test opšte informisanosti koji je neophodan za neke fakultete, poput Filozofskog.

„Državna matura nije loš koncept, postoji u Evropi duži niz godina, ali je kod nas jako loše prepisana iz te Evrope“, ističe Babić i kaže da su u Evropi podelili i maternji jezik i matematiku na viši i niži nivo u zavisnosti od škole u koju su išli đaci i koliko su podrobno učili te predmete.

Prema njegovim rečima, niži nivo je dovoljan za završetak srednje škole, a sa položenim višim može da se upiše fakultet.

Ističe da će od ministarstva tražiti da se „odgovori na sva pitanja na koja se moralo odgovoriti do 31. avgusta, da se nađe kompromisno rešenje, da se ne uvode ti dodatni prijemni ispiti, koji će dovesti da, na primer, studenti koji žele da upišu Medicinski fakultet moraju da polože šest ispita i svi će se računati za prijem, da se revidira izjednačavanje svih učenika srednjih škola i da dođemo do dijaloga, a ne da nam uporno govore da se ništa ne pitamo“.