Peticija za oslobađanje ubice Đinđića – „skandal uz prećutni blagoslov vlasti“

Vesti 02. okt 202119:19 > 20:1662 komentara

Fondacija "Kapetan Dragan", čiji je osnivač ratni zločinac i nekadašnji predvodnik paravojne jedinice "Knindže", pokrenula je peticiju za oslobađanje ubice nekadašnjeg premijera Zorana Đinđića, što je izazvalo revolt kod jednog dela javnosti. Sagovornici N1 peticiju nazivaju skandaloznom, te su ubeđeni da je pokrenuta uz prećutni blagoslov vlasti.

Nedugo nakon što je prošle godine pušten iz pritvora u kojem je bio zbog ratnih zločina i pošto je proteran iz Hrvatske u Srbiju, Dragan Vasiljković zahtevao je putem medija prevremeno puštanje na slobodu Zvezdana Jovanovića, pravosnažno osuđenog na 40 godina zatvora zbog atentata na premijera Zorana Đinđića.

Povezane vesti

Proteklih dana prešao je sa reči na delo, pa na beogradskim ulicama njegova fondacija prikuplja potpise za oslobađanje ubice.

Za nekadašnju Đinđićevu blisku saradnicu Ljiljanu Lučić peticija je, kako kaže, u najmanju ruku skandalozna:

„Pokazuje da živimo u društvu u kom se zločin i zločinci podržavaju, neguju, ohrabruju i to je ono što je poražavajuće i zabrinjavajuće“.

Objašnjava Lučić, time se nastoji izbrisati razlika između društvene patologije i čestitih, pristojnih ljudi.

„Ali, s druge strane to i ne iznenađuje, jer vlast sve vreme i radi na tom izjednačavanju praveći od Srbije jedan tamni Vilajet“, navodi Lučić.

Pored Demokratske reagovala je Nova stranka, zahtevom da se i peticija i fondacija zabrane, a osuda je stigla i iz Stranke slobode i pravde.

Urednik nedeljnika „Vreme“ Filip Švarm fondaciju nekadašnjeg vođe „Knindži“ naziva poluvojnim krilom Srpske napredne stranke.

„Praktično svake izborne godine ili šest meseci ranije pred izbore, počnu se pojavljivati te neke ultranacionalističke stranke koje, na primer, traže oslobađanje Zvezdana Jovanovića ili nešto slično i onda SNS to zapravo koristi da se što veći broj glasova raspe na izborima, kako bi oni od toga profitirali zahvaljujući tom sistemu“, kaže Švarm.

Uz to, Švarm smatra da predsednik Aleksandar Vučić koristi staru, dobro poznatu matricu koju je nekada praktikovao Slobodan Milošević – a koja glasi – da nije mene, ko zna šta bi se dešavalo u Srbiji.

LSV: Sprečiti sramotne akcije Kapetana Dragana

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je da zahteva od državnih organa da se u najkraćem mogućem roku spreči prikupljanje potpisa za oslobađanje Zvezdana Jovanovića, ubice premijera Srbije Zorana Đinđića, koje organizuje osuđeni ratni zločinac Kapetan Dragan.

„Tolerisanje ovakvih akcija je sramno i očekujemo brzo delovanje države“, navodi se u saopštenju LSV i dodaje da je slobodno delovanje osuđenih ratnih zločinaca novi šamar za celu Srbiju i još više urušava kredibilitet naše države u međunarodnoj zajednici.

Komentari

Vaš komentar