Petković: Da imamo ZSO ne bi bilo upada u Štrpce, Kurti da se urazumi

Vesti 08. jul 202209:24 > 12:22 31 komentara
N1/arhiva

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da Priština više ne traži izgovor zašto upada u srpske sredine na Kosovu i da joj je namera da zastraši srpski narod i izvrši pritisak na Beograd.

Petković je za RTS naveo da jednostrane odluke Aljbina Kurtija pokazuju da se klizi u ozbiljnu krizu. Poručio je međunarodnoj zajednici „da urazumi Kurtija i vrati dijalogu“.

Povezane vesti

Kaže da se „nastavlja teror Aljbina Kurtija nad srpskim narodom na KiM“.

„Juče ujutru preko 30 specijalaca ROSU pod fantomkama i dugim cevima je upalo u Štrpce i to je treći put da upadaju u tu opštinu od početka godine i svaki put biraju veliki praznik“, kazao je Petković.

Upali su navodno, kaže, kako bi skidali kamere koje se nalaze na banderama, a koje ne rade više godina.

„Pritom, kosovska policija je proveravala taj server i videla je da nije u funkciji. Priština više ne traži izgovor zašto upada u srpske sredine. Namera im je da zastraši srpski narod i protera ga i da učini sve kako bi izvršila pritisak na Beograd i naterala srpski narod da napusti južnu pokrajinu“, istakao je Petković.

Postoje, ističe, bezbednosni rizici.

„Kada vidite šta sve radi Aljbin Kurti, da odbija dijalog, da gazi sporazume, da pokušava da unizi srpski narod na KiM, gledajući kako se svakog dana ukidaju ljudska prava Srbima na KiM, jasno je da ova slika iz Štrpca pokazuje koliko je Kurti i nervozan i s druge strane opredeljen da ide u pravcu destabilizacije situacije na KiM. Samo pribranom reakcijom i ponašanjem naših ljudi uspeli smo da izbegnemo veće sukobe, a da ne govorim to što su Beograd i predsednik Vučić pozivali na mir“, naveo je Petković.

Ističe da Priština želi da izazove negativnu reakciju srpskog naroda na Kosovu ili Beograda.

„Neka bude jasno Kurtiju da Beograd neće nemo posmatrati ovakve upade, jer oni nemaju za cilj borbu protiv ne znam čega, nego je direktno uperena protiv bezbednosti i opstanka našeg naroda na KiM“, napomenuo je Petković.

Prištini je, kaže, sever Kosova „stara opsesija“.

„Svaki put su nenajavljeno upadali, vršili pretrese i želeli da pokažu svojoj unutrašnjoj javnosti da oni mogu da se kreću i po severu, jer im je cilj da integrišu sever KiM u prištinski sistem“, navodi Petković.

Direktor Kancelarije za KiM navodi da „svaka pretnja bezbednosti prema našem narodu na Kosovu nas udaljava od normalizacije odnosa“.

Dodaje da sve što radi Aljbin Kurti radi sa željom da nanese štetu i sporazumu o energetici.

„Tim sporazumom je predviđeno da će Elektro-sever moći samostalno da snabdeva potrošače na severu KiM. Na sve načine želi da ugrozi dijalog, jer je to jedini način da se kreće u politici. Mi na takve njegove trikove ne nasedamo. Zna se da mora da se implementira sve što je dogovoreno u Briselu, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština. Prošlo je 3.367 dana otkad ZSO nije formirana“, navodi Petković.

Smatra da jednostrane odluke Aljbina Kurtija pokazuju da se klizi u ozbiljnu krizu.

„Aljbin Kurti na sve načine priziva rat na severu KiM. Zato je naša poruka i međunarodnoj zajednici da urazumi Aljbina Kurtija, da ga vrati dijalogu, da krenemo da razgovaramo o formiranju ZSO. Neka niko ne misli da Beograd posle 10 godina može da zaboravi ZSO. Da imamo ZSO ne bismo imali upade i u Štrpcu i u drugim opštinama“, kazao je Petković.