Petković: Jasno je da vlast u Prištini ne želi dijalog, već sukobe

Vesti 05. avg 202217:16 2 komentara
Tanjug/Strahinja Aćimović

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa zamenikom načelnika Odseka za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Jergensom Frederikom i obavestio ga o jednostranim i protivpravnim akcijama Prištine.

Petković je istakao da je Priština, nasilno i kršeći sve postignute sporazume, želela da Srbima na Kosovu i Metohiji ukida lične karte i registarske tablice i ukazao da su takvi potezi Aljbina Kurtija direktno kršenje postojećih sporazuma i važećih dogovora i predstavljaju pripremu terena za izazivanje krize i tenzija na terenu, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još

„Nedvosmisleno je da vlasti Privremenih institucija u Prištini ne žele dijalog, već sukobe. Beograd je od početka procesa normalizacije odnosa opredeljen za dijalog kao jedino sredstvo za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja, ali Priština uporno nastoji da zapali bure baruta na prostoru KiM i izazove krizu i sukobe, zbog čega povlači poteze za koje unapred zna da mogu imati katastrofalne posledice po mir i stabilnost u čitavom regionu“, rekao je Petković.

Petković je naveo da je od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 212 slučajeva etnički motivisanih incidenata usmerenih prema Srbima i hramovima SPC, što je čak 50 odsto više nego u periodu pre njega.

On je informisao svog sagovornika i o nedavno postignutom dogovoru u oblasti energetike kroz usaglašenu Mapu puta, istakavši da je on ulio nadu da odnosi Beograda i Pirštine idu u pravcu normalizacije odnosa i rešavanja svakodnevnih problema građana, ali da su poslednje akcije Prištine, nažalost, dijalog vratile tri koraka unazad.

Petković je naveo i da pitanje o nestalima Priština koristi za politizaciju i ucene, iako je reč o temi koja je duboko humanitarna i istakao da je Beograd postupio po svim zahtevima Prištine za pretragu lokacija, za koje postoje sumnje da skrivaju tela nestalih, dok sa druge strane postoji potpuno odsustvo volje da se pretraže svih devet lokacija na Kosovu i Metohiji.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je rekao da je zahtev i potreba Srba sa Kosova i Metohije da se što pre formira Zajednica srpskih opština, jer je to jedini okvir koji bi Srbima garantovao kolektivna prava i osigurao mir i stabilnost na prostoru KiM.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare