Petković: Kurti ne želi da formira ZSO, pokušava da nađe prostor za krizu

Vesti 02. apr 202312:11 komentara

Direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da kosovski premijer Aljbin Kurti ne želi dijalog, niti da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO) zbog čega pokušava da nađe prostor za krizu.

Petković je na konferenciji za medije rekao da je očigledno veliki pritisak na Prištinu da formira ZSO, što jasno piše i u dogovoru iz Ohrida. On je dodao da pošto je pritisak toliki, kosovski premijer pokušava da nađe prostor za krizu i incidente, a da je „Kurti pokazao da ne želi mir, ni dijalog ni da formira Zajednicu srpskih opština“..

Direktor Kancelarije za KiM je optužio kosovskog premijera da krši sve dogovorene sporazume o registarskim tablicama i da najnovijim hapšenjima želi da izazove krizu i reakciju Srba naročito u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, kako bi imao razlog da ne ispuni preuzete obaveze.

Dodao je da Kurti stvara krizu oko registracije vozila jer to pogađa veliki deo ljudi, kao odgovor na to što međunarodna zajednica vrši pritisak na njega da se formira ZSO, što je potvrđeno i u Ohridu i u Briselu.

„Poslednjim izjavama Kurtija koji govori da je ZSO suprotna takozvanom Ustavnom sudu Kosova, kako je uperena protiv takozvanog Kosova i neće imati nikakava ovlašćenja, pokazuju da je ono što govori Aleksandar Vučić tačno, da Kurti ne želi da formira ZSO i omogući Srbima ostvarivanje prava kroz taj mehanizam“, rekao je Petković.

On je ponovio da su se ovakve krize već dva puta dešavale, prvi put kad je 2021. godine dogovoreno da se uvedu stikeri, a drugi put prošle godine kada je dogovoreno da tablice sa KS oznakama ostaju dok se ne dogovori trajno rešenje.

Sada, kako je dodao, Kurti ipak sprovodi jednostrane mere i ne dozvoljava vozilima sa KS tablicama da uđu u pokrajinu, iako je dogovor i uredba Vlade Srbije, da su KS tablice trajno važeće, dok se ne reši drugačije.

Petković je ponovio da Beograd nije ništa kriv i da će nastaviti da čuva mir i stabilnost na Kosovu, kao i da je međunarodna zajednica o svemu detaljno obaveštena.

Kosovska policija uhapsila je u subotu u Zubinom Potoku Milovana B. osumnjičenog za paljenje automobila sa RKS tablicama koje izdaju prištinske vlasti, a zbog toga se sinoć okupilo više desetina ljudi na protestu u tom mestu.