Petković: Nema kaznene politike za KM tablice, neće biti kazni od 150 evra

Vesti 24. nov 202200:01 58 komentara
Screenshot

Glavni pregovarač Beograda u dijalogu sa Prištinom Petar Petković rekao je da dogovor u Briselu znači da nema nikakve kaznene politike prema Srbima koji voze automobile sa KM tablicama i da od četvrtka neće biti kazni od 150 evra.

Podsetimo, šef evropske diplomatije Žozep Borel saopštio je da su se pregovarači Srbije i Kosova dogovorili o merama kako bi se izbegla dalja eskalacija.

„Srbija će prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova Kosova, a Kosovo će obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila“, dodao je Borel.

„U skladu sa onim na čemu je insistirao Beograd, nakon sedam sati teških razgovora, uspeli smo da postignemo dogovor. Ovaj dogovor znači da nema nikakve kaznene politike Aljbina Kurtija prema Srbima koji voze automobile sa KM tablicama, sutra od osam nema nikakvih kazni od 150 evra koje je planirao Kurti, ni kaznene politike u svim ostalim fazama koje su bile deo odluke Kurtija u vezi sa preregistracijom“, naveo je Petković.

Izvor: Al Jazeera

Kako je rekao, sačuvan je mir i zaštićeni su Srbi na severu Kosova.

„Posebno je važno da ovim dogovorom ostaju KM tablice, reč je o tablicama koje su zakonske, koje će Srbi moći da koriste, i dalje će biti u upotrebi kao i do sada. To znači da će svi vlasnici automobila sa KM tablicama moći normalno da registruju svoja vozila i produže važenje. Jedino ćemo zastati sa izdavanjem fizički novih tablica, sve dok se ne dogovorimo. Kurti je prihvatio sve ono što je odbijao svih prethodnih dana, uspeli smo da sačuvamo mir i stabilnost, da obezbedimo sigurnost za Srbe na severu, dijalog i razgovori se nastavljaju i to je najvažnije. Poručujem srpskom narodu, svim vlasnicima automobila sa KM tablicama, da mogu mirno da spavaju. Sačuvali smo naše srpske KM tablice“, istakao je Petković.