Petković o akciji u Štrpcu: Teror, kako Kurti ne vidi kriminal u svojim redovima

Vesti 21. dec 202110:31 > 13:03 12 komentara
Petar Petković direktor Kancelarije za KiM
Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković ocenio je da je upad specijalne kosovske policije u Štrpce i privođenje više ljudi još jedan pokušaj zastrašivanja srpskog naroda u pokrajini "i novi teror" kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

„Pod maskom i izgovorom nekakve borbe protiv korupcije, Kurti ponovo šalje specijalce Rosu, pod punom ratnom opremom, u srpske sredine, sa jedinim ciljem da Srbe koji su ostali bedem odbrane naših nacionalnih interesa u pokrajini kriminalizuje. Kako to da Kurti ne vidi korupciju i kriminal u svojim redovima, kada je i svim medjunarodnim faktorima poznato da svi tokovi prljavog novca idu kroz albanske sredine“, upitao je Petković u saopštenju.

On je rekao da je Štrpce očigledna meta jer predstavlja snažno srpsko uporište i najjužniju tačku srpskog opstanka na Kosovu i Metohiji.

„Do ove akcije ne dolazi slučajno, baš u današnjem danu, kada predsednik Aleksandar Vučić treba da potpiše šest važnih sporazuma u okviru inicijative ‘Otvoreni Balkan’, kao korak u bolju budućnost i očigledno je koordinisana sa sinoćnjim divljanjem ekstremista i paljenjem srpskih zastava u Tirani“, ocenio je Petković.

Srpska lista: Prekomerna upotreba sile

Srpska lista osudila je, kako je navela, prekomernu upotrebu sile i brutalnost u akciji koju su danas sproveli pripadnici specijalnih snaga kosovske policije u opštini Štrpce.

U sopštenju je Srpska lista navela da posebno zabrinjava podatak da je prilikom te akcije, po izjavama sa terena, policija onemogućila kretanje, ulaz i izlaz iz opštine Štrpce običnih ljudi, među kojima je bilo i, kako navode, onih koji su se jutros uputili u zdravstvene ustanove i kojima je bila potrebna lekarska pomoć.

„Ako se za primer uzmu slične akcije koje se naravno retko sprovode u albanskim sredinama, u tim situacijama se ne blokiraju ulazi i izlazi iz grada, ne upada se u porodične kuće i ne maltretiraju ukućani. Sve ovo nam daje za pravo da podignemo glas protiv brutalnosti i demonstriranja sile u opštini sa srpskom većinom i da zahtevamo da se prestane sa provokacijama kojima se ugrožava mir i spokojstvo građana“, navodi Srpska lista.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare