Petković o dijalogu sa Prištinom: Blizu smo rešenja u oblasti energetike

Vesti 20. jun 202208:37 2 komentara
Armend NIMANI / AFP

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da su Beograd i Priština blizu moguće finalizacije rešenja u oblasti energetike i približavanja stavova po pitanju nestalih osoba i istakao da je to "humanitarno, a ne političko pitanje".

Povezane vesti

„Beograd je u toku svih razgovora pokazao dovoljnu čvrstinu i odlučnost da zaštiti srpske nacionalne interese, posebno Srba u našoj južnoj pokrajini, ali je istovremeno pokazao i odgovornost za iznalaženje održivih i primenjivih rešenja na terenu, koja su preduslov očuvanja mira i stabilnosti, posebno u ova teška vremena u Evropi i svetu“, rekao je Petković za Večernje novosti, uoči nove runde dijaloga u Briselu.

Naglasio je da sporazum o energetici ne predstavlja nikakav novi sporazum, već ispunjenje onoga što je dogovoreno 2013. i 2015. godine, ističući da „napredak u normalizaciji odnosa direktno zavisi od implementacije svih do sada postignutih sporazuma“.

Petković je ocenio i da Priština „godinama nema iskrenu nameru“ da popravlja stvari na terenu, već dijalog vidi isključivo kao put ka konsolidovanju jednostrano proglašene nezavisnosti.

„Snovi Prištine nisu, niti mogu biti deo dijaloga. Dokle god postoji i najmanja nada da se za ljude koji žive na Kosovu i Metohiji može uraditi nešto pozitivno i korisno, mi ćemo u tom procesu učestvovati“, kazao je on.

Po njegovim rečima, „alternative dijalogu nema“ i dodao da će Beograd biti „dosledno i principijelno opredeljen za dijalog kao jedino ispravno sredstvo za rešavanje nesuglasica i otvorenih pitanja“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare