Petković o postavljanju novog gradonačelnika: Počela okupacija severa Kosova

Vesti 19. maj 202314:36 41 komentara
Tanjug/Tara Radovanović

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da je postavljanjem novog gradonačelnika opštine severna Kosovska Mitrovica počela "okupacija" severa Kosova.

Petković je novinarima u Vladi Srbije rekao da je zbog toga predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas razgovarao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, koga je upozorio na ponašanje kosovskog premijera Aljbina Kurtija i „posledice incidenata i provokacija koje mogu da se pretvore u najveću krizu do sada“.

„(Vučić je Lajčaku rekao) da Aljbin Kurti želi da protera Srbe sa Kosova i Metohije i da najverovatnije započnu rat“, kazao je Petković i dodao da je Vučić pozvao srpski narod na mir i da ne reaguje na provokacije.

Prema njegovim rečima, postavljanjem Erdena Atića na mesto gradonačelnika Severne Mitrovice, započela je „okupacija“ severa Kosova i Metohije.

„Simbol te okupacije je i ta krpa koju su istakli na zgradi opštine, za nas to nije zastava, koja će tu stajati koliko bude trajala okupacija – znači ne dugo. Ova okupacija će se završiti kada Srbi odluče da je kraj te okupacije“, naveo je on.

Petković je rekao da neko koga je izabralo 1.500 od 45.000 birača „nema nikakav legitimitet i ne može predstavljati građane te opštine“ i dodao da je ukupno 13 Srba izašlo na izbore 23. aprila.

„Sram bilo i Aljbina Kurtija i onaj deo međunarodne zajednice koji je podržao ove kontejner izbore, na kojima Srbi nisu izašli, koje su listom bojkotovali, jer su oni pokazali da ne haju za demokratiju i demokratske principe“, kazao je Petković.

Ocenio je i da saopštenje zemalja Kvinte koja poziva da obe strane treba da se suzdrže od nasilja, „dovoljno govori da ne postoji spremnost da se ide ka normalizaciji odnosa, a da Kurti sve što radi, radi zato što ima vetar u leđa“.

Petković je naveo da će Srbija biti „uz svoj narod“ i 1. juna, do kada su Srbi ostavili rok međunarodnoj zajdnici i Kurtiju da se „urazume i da se prestane sa svim provokacijama prema Srbima“ i dodao da srpski narod na Kosovu „sprema svoj odgovor“.

„Kakav će to odgovor biti, videćemo, ali 1. jun je blizu. Mi smo svakako uz naš narod i gledaćemo da učinimo sve da ne dođe do sukoba. Ali šta da radite kada svakog dana sa druge strane imate Kurtija i Prištinu koji incidentima, napadima i provokacijama žele rat, proteraju srpski narod sa Kosova i Metohije i pogaze dijalog“, kazao je Petković.

Direktor vladine kancelarije je naveo da je kosovska policija na punktu na Bistričkom mostu zaustavila srpskog rudara koji se vraćao kući u Kosovsku Mitrovicu i kome je napisala kaznu od 150 evra zbog „KM“ tablica.

„Danas je očigledno počela nova faza Kurtijeve protivpravne odluke o preregistraciji vozila sa KM tablicama, na šta nema pravo, što je suprotno sa svim sporazumima“, rekao je Petković i ocenio da je to neprihvatljivo i nedopustivo.

Novi gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atić položio je danas zakletvu.

Izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova, u kojima je većinsko srpsko stanovništvo, organizovala je Priština 23. aprila.

Izbori su organizovani nakon što su Srbi napustili kosovske institucije u novembru prošle godine, a izlaznost je bila 3,4 odsto jer su ih bojkotovali srpski politički predstavnici.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare