Petković: Priština svojim potezima dovela odnose sa Beogradom do tačke ključanja

Vesti 30. jun 202213:33 2 komentara
Tanjug/Rade Prelić

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da smo, umesto implementacije o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), dobili novu krizu, koju je direktno prouzrokovala Priština i koja može imati nesagledive posledice po mir i stabilnost celog regiona, saopšteno je iz Petkovićeve kancelarije.

Petković je, tokom sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, istakao da je, nakon odluke o preregistraciji vozila, Priština dijalog dovela „do ruba provalije“.

On je istakao da je sve izvesnije da su postignuti sporazumi u Briselu „potpuno obesmišljeni“.

Dodao je da je Beograd posebno zabrinut što međunarodna zajednica ne reaguje i „nemo posmatra“ poteze albanskih političara, koji vode ka destabilizaciji prilika na terenu i opasnosti od izbijanja sukoba, „koje Priština očigledno želi“.

Petković je rekao da je jasno da Srbi sa Kosova neće dozvoliti da budu proganjani i ubijani i dodao da su oni, „naprotiv, danas odlučniji više nego ikada pre, da neće trpeti da Priština nad njima sprovodi institucionalno nasilje“.

Ocenio je da je najnovijim potezima Priština odnose sa Beogradom dovela „do tačke ključanja“,

On je zaključio da je Beograd „dosledno opredeljen“ za mirno rešavanje nesuglasica u regionu i stvaranje prostora za intenziviranje ekonomske saradnje i slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga, ali da je izvesno da je Priština izabrala „drugi i drugačiji put“, kaže se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare