Petković: Prištinu i Kurtija interesuje samo da ukinu tablice koje izdaje Srbija

Vesti 30. jul 202215:26 > 15:29 28 komentara

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da kosovskog premijera Aljbina Kurtija i zvaničnu Prištinu “ništa ne interesuje osim da ukinu KM tablice, koje izdaje Republika Srbija za prostor Kosova i Metohije”.

Pročitajte još:

Petković je novinarima u Beogradu rekao da se Kurti “nakon 10, odnosno 11 godina setio da krene u primenu sporazuma o slobodi kretanja, tako što će i prištinska strana da izdaje ulazno-izlazni dokument koji naša strana izdaje više od 10 godina”.

“Ali ukoliko oni uvode ulazno izlazni dokument, on se isključivo odnosi na građane Srbije koji žive u centralnoj Srbiji, a ne na građane Srbije koji žive na prostoru KiM”, rekao je Petković.

Kazao je da Kurti ne želi „prisustvo institucija države Srbije“.

Njegovo obraćanje usledilo je povodom najave Kosova da će od 1. avgusta primeniti odluke Vlade o preregistraciji vozila i ličnim kartama.

Petković je naveo da se Kurti poziva na sporazum iz 2011. godine, ali da u njemu ne piše da se izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata odnosi na državljane Srbije koji žive na Kosovu.

Naveo je i da Kurti krši prava Srba i dodao da tako i Srbi imaju pravo da se pozovu na sporazum iz 2013. i sami osnuju Zajednicu srpskih opština.

Direktor Kancelarije je kazao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavio konsultacije sa predstavnicima kosovskih Srba i da će se obratiti javnosti u nedelju u 10 časova.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare