Petković: Protesti ostaju, problem sa Rio Tintom se ne može rešiti na oruk

Vesti 19. jan 202213:52 > 14:549 komentara

Marijana Petković iz udruženja Ne damo Jadar kaže da, bez obzira na poslednje izjave premijerke Ane Brnabić da će vlada poništiti sve ugovore sa Rio Tintom i, najnoviju koju su preneli neki mediji, da će u petak objaviti da ta rudarska kompanija napušta Srbiju, blokade u subotu ostaju, ali da će se, u slučaju da vlada na sutrašnjoj redovnoj sednici odluči da povuče Uredbu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade jadarita u Jadru, "verovatno pretvoriti samo u protest i verovatno ćemo se povući sa ulice".

Dodaje da je istina da su i oni dobili informaciju o tome da će premijerka u petak objaviti da Rio Tinto napušta Srbiju, ali kaže „nama je to svejedno, problem nije rešiv na oruk“.

Povezane vesti

Na pitanje koliko su te informacije pouzdane i da li će uticati na održavanje protesta u subotu, Petković kaže da zna da je sutra sednica vlade, „a da li hoće ili neće, ne možemo nikome da ulazimo u glavu“.

„Protesta i blokada će biti i dalje dok se stvar ne bude iščistila. Dok sve ne budemo vratili u prvobitno stanje mi ne možemo da se smirimo, ne možemo te probleme da ostavljamo bilo kome da ih ovde rešava“, poručuje Petković.

Na pitanje da li će se pridružiti najavljenom protestu inicijative Kreni-Promeni koja je za sutra najavila protest ispred Predsedništva Srbije, ona u N1 Studio Live podseća da je sutra slava Sveti Jovan, „ljudi slave i to nam je najveći problem, što se nas tiče svaki vid protesta protiv ovog što nas je zadesilo je skroz u redu“.

A na to kako tumače najnovije izjave premijerke, kaže „kao i do sada, ovo je sve jedna igra rečima, nas ne zanimaju reči, već konkretna dela“.

„Ako vlada usvoji povlačenje sporne uredbe, mi takođe moramo priču nastaviti dalje. To je samo jedan korak u razrešavanju problema na terenu. Jer, i kad se Rio Tinto povuče, šta ćemo sa cevima u polju, sa kontrolom bušotina u polju, jedino ako ne misle da mi to radimo“, poručuje Petković.

Dodaje da je „mnogo tu problema da bismo se mi svaki dan bavili time šta će ko da kaže, rudnik nećemo, povucite spornu uredbu, neka se oglasi Ustavni sud, iznesite papire na sto, ko ih je doveo imenom i prezimenom, ko je od tih još u vladi i gura taj projekat“.

„Nemamo nijednog momenta razloga da stanemo u ovoj priči“, poručuje ona i dodaje da su trenutno u vladi oni koji su doveli Rio Tinto – „hoćemo da znamo ko je taj tako moćan da se njihova imena ne smeju reći“.

„Ako je neko dužan da objasni ovom narodu šta je problem, to je svakako vlada, ne kažemo mi da je vlada dovela Rio Tinto, ali mu je dozvolila da se ovde odomaći poprilično“, ističe Petković.

A kako tumači izjavu Brnabić da će vlada sačekati da Rio Tintu isteknu sve dozvole, ona smatra da je to taktika.

„Definitivno jeste, jer onog momenta kada je ovde na terenu izbio problem sa Rio Tintom, kada smo mi pitali zašto ništa ne raste, zašto je voda crvena, niko se nije oglasio. Mi smo shvatili da država neće da utvrđuje štetu, da ovo sve hoće da gurne pod tepih“, ocenjuje Petković.

Izjave o proterivanju Rio Tinta – smirivanje strasti pred izbore

Smatra i da su trenutne izjave o proterivanju Rio Tinta samo smirivanje strasti pred izbore.

„Mi nećemo ućutati ni posle izbora, guraćemo naš problem, jer mi ovde živimo sa našom decom. Nije ovo pitanje politike, već zdravlja“, zaključuje Petković.

Ističe da je ukidanje sporne uredbe ključno, a kad se ona povuče treba videti šta dalje.

„Mi smo se samo jedno jutro probudili na građevinskom zemljištu, niko nas ništa nije pitao, i tu neko mora da podnese odgovornost. I kad smo krenuli u borbu znali smo da se ništa sa Rio Tintom neće rešiti na oruk, to je proces, i spremni smo na tu borbu koliko god bude trajala“, poručuje Petković.

A da li se slaže sa zahtevom Sava Manojlovića i inicijative Kreni-Promeni da se uvede moratorijum od 20 godina na iskopavanja litijuma i bora ili, pak, sa onima koji su za trajnu zabranu, ona kaže da kada su krenuli u celu priču tražili su trajnu obustavu, „i tako će i ostati što se nas tiče“.

„Svi moratorijumi nama ne znače ništa, pa šta smo do sad radili?! Da ovaj problem ostavimo svojoj deci?!“, ukazuje Petković.

Upitan kako tumači izjavu premijerke da ništa neće raditi bez konsultacija sa meštanima, ona navodi da sa „meštanima nema razgovora, mi smo svoje rekli i nama je mnogo žao što sa nama stvarno niko neće moći da pravi kompromise“.

Pogledajte kompletno gostovanje Marijane Petković u emisiji N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar