Petković: Rašićeve ocene besmislice i anesteziranje javnog mnjenja

Vesti 01. apr 202313:44 19 komentara
Petar Petković
N1

Ocene ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenada Rašića da je prihvatanjem sporazuma o normalizaciji odnosa Srbija "de fakto priznala" Kosovo, jesu "besmislice i anesteziranje javnog mnjenja", izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

„Iracionalni strah (kosovskog premijera Aljbina) Kurtija od Zajednice srpskih opština, on i njegovi doglavnici odagnavaju besmislenim tvrnjama o ‘defakto priznanju’ od strane Srbije, i to im je očigledno slamka spasa za koji se hvataju u nastojanju da uspore sunovrat svojih političkih karijera“, naveo je Petković u saopštenju.

Po njegovim rečima, Beograd je spreman da u civilizovanom dijalogu iskreno radi na normalizaciji odnosa sa Prištinom, jačanju ekonomskih veza, olakšavanju života ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji, ali ocenio da Prištini normalizacija odnosa nije dovoljna.

„Pitanje je zašto Kurtiju i Rašiću normalizacija odnosa nije dovoljna, i zašto neprestano moraju da insistiraju na temi koja nas nepomirljivo razdvaja, umesto na stvarima koje treba da pomognu u obnavljanju porušenih mostova između srpskog i albanskog narod“, kazao je Petković.

Ponovio je da je Beograd spreman da nastavi dijalog, ali da su „crvene linije“ jasne: neprihvatanje ulaska Kosova u UN, nepriznavanje nezavisnosti Kosova i obaveza da se formira Zajednica srpskih opština kako je definisana tokom dijaloga.

Komentari (19)

Vidi sve komentare