Petković sa Lajčakom i Palmerom: Insistirati na poverenju, a ne na priznanju

Vesti 04. jun 202115:49
PALMER, PETKOVIC I LAJCAK
Izvor: Tanjug/Strahinja Aćimović

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je u razgovoru sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, da umesto insistiranja Prištine na uzajamnom priznanju, treba insistirati na međusobnom razumevanju i poverenju, koje treba ponovo da se izgradi.

Prema saopštenju Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo, Petković je istakao da Beograd u dobroj veri i duhu želi nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom, kao preduslovu mira, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta države Srbije, ali i celog regiona zapadnog Balkana.

POVEZANE VESTI:

Da bi se do toga došlo, potrebna je spremnost i dobra volja, ali ne samo Beograda, rekao je Petković.

„Umesto insistiranja Prištine na uzajamnom priznanju, treba da insistiramo na međusobnom razumevanju i poverenju, koje treba ponovo da se izgradi, s obzirom na to da Priština svojim osmogodišnjim odbijanjem da formira Zajednicu srpskih opština, tek treba da se dokaže kao strana u dijalogu kojoj može da se makar minimalno veruje“.

On je naveo da Beograd očekuje da se ispune svi do sada postignuti i potpisani sporazumi u Briselu.

„Ako Priština nije u stanju da sprovede dogovoreno, kako će biti u stanju da ispuni ono o čemu tek treba da se razgovara“, upitao je Petković i izrazio očekivanja i od EU, kao posrednika i garanta u dijalogu, ali i SAD, da nedvosmisleno Prištini stave do znanja da je nepohdno da se sprovede sve što je dogovoreno.

Dostavio spisak etnički motivisanih incidenata

Petković je dodao da je pored dijaloga na političkom nivou, potrebno nastaviti i dijalog na tehničkom nivou, jer se tu „rešavaju pitanja od životnog značaja za naš narod na Kosovu i Metohiji“, posebno u svetlu najrazličitijih incidenata kojima svakodnevno svedočimo, a čije su mete Srbi, njihova imovina i objekti Srpske pravoslavne crkve.

Petković je izrazio zabrinutost što Priština ne sprovodi sopstvene zakonske odluke, kada je u pitanju imovina manastira Visoki Dečani, čime šalje jasnu poruku o svom odnosu prema SPC i nastojanjima da nasilno prisvoji srpsku kulturnu i versku baštinu na Kosovu.

„Naš stav je jedinstven – pitanje srpske kulturne baštine može se rešavati samo preko Beograda i Srpske pravoslavne crkve“, istakao je Petković, koji je sagovornicima dostavio i spisak etnički motivisanih incidenata od početka godine.

On je skrenuo pažnju i na učestala kršenja Briselskog sporazuma, posebno u domenu poštovanja odredbi o slobodi kretanja i izrazio očekivanja da se sa takvom negativnom praksom prekine.

Komentari

Vaš komentar