Petković: Svaki Srbin sa KiM moći će sa srpskom ličnom kartom normalno da živi

Vesti 27. avg 202219:20 93 komentara
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Petar Petković izjavio je da je prihvaćen uslov Beograda i dobijene su garancije EU da će srpski narod na Kosovu i Metohiji moći slobodno da se kreće sa srpskim ličnim kartama.

Povezane vesti:

„To znači da će svaki građanin Srbije koji živi na Kosovu i Metohiji moći sa srpskom ličnom kartom slobodno da se kreće. Svaki Srbin južno i severno od Ibra, bez izuzetka, će moći sa svojom srpskom ličnom kartom normalno i bez problema da živi, radi, putuje i prelazi preko administrativnih prelaza“, naveo je Petković u saopštenju.

On kaže da se zapravo zahvaljujući snažnim diplomatskim naporima predsednika Aleksandra Vučića danas uspelo da se dobiju potrebne garancije EU i time postigne dogovor koji se tiče slobode kretanja i srpskih dokumenata.

„Njime smo uspeli da obezbedimo mir i stabilnost na prostoru Кosova i Metohije i sačuvamo srpske lične karte za Srbe u južnoj pokrajini, kako severno, tako i južno od Ibra. Zato mogu da kažem da imamo značajnu i važnu vest“.

Ovaj zvaničnik tvrdi da je baš to od presudnog značaja za Srbe sa Kosova i to zato što je srpska vlast „uprkos svim preprekama i ucenama, uspela da sačuva srpska lična dokumenta za naš narod u pokrajini, pa samim tim sačuvali smo i prisustvo države Srbije na tom prostoru“.

„To znači da će svaki građanin Srbije koji živi na Кosovu i Metohiji moći sa srpskom ličnom kartom slobodno da se kreće. Svaki Srbin južno i severno od Ibra, bez izuzetka, će moći sa svojom srpskom ličnom kartom normalno i bez problema da živi, radi, putuje i prelazi preko administrativnih prelaza“, tvrdi prvi čovek Vlade Srbije za bavljenje kosovskim pitanjem.

U dugačkom saopštenju za medije, naglasio je da je diplomatska borba bila teška, jer se pošlo od obaveze poštovanja Sporazuma o slobodi kretanja koji je 2011. potpisala bivša vlast u Beogradu, na osnovu kojeg je Priština pokušala, navodi Petković, da „ukine“ srpske lične karte.

„I posledično, ukidanje države Srbije sa КiM. To nismo dozvolili, jer smo uspeli da sačuvamo lične karte koje izdaje Republika Srbija za srpski narod koji ima prebivalište na Кosovu i Metohiji“.

„Danas popodne smo obavešteni da je prihvaćen uslov Beograda o kom je jutros govorio predsednik Vučić i dobijene su garancije EU da će srpski narod na КiM moći da se slobodno kreće sa srpskim ličnim kartama. Ovaj današnji dogovor kojim se prihvataju lična dokumenta iz pre svega obostranog praktičnog razloga slobode kretanja prati tekst disklejmera, koji će biti svuda vidno istaknut, a koji glasi:

‘Omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih od strane Prištine (Кosova) se vrši isključivo iz praktičnih razloga radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja slobode kretanja, u skladu sa Sporazumom o slobodi kretanja postignutim u Dijalogu 2011. godine, ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Кosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa Кosova i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 (1999)’“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare