Petković: Todosijević dobio poziv za zatvor, a da mu nije uručena presuda

Vesti 28. mar 202313:36 1 komentar
KoSSev

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković osudio je postupak vlasti u Prištini, povodom toga što je predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću uručen poziv da se u ponedeljak, 3. aprila javi u pritvorni centar na izdržavanje zatvorske kazne zbog izjave o Račku, a da mu prethodno nije uručena presuda.

Petković je u pisanoj izjavi naveo da je Todosijeviću poziv za izdržavanje kazne stigao prošle nedelje, a tek danas mu je uručena presuda Apelacionog suda u Prištini, kojom se potvrđuje da je osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora.

„Nečuveno je da se poziv na izdržavanje kazne bilo kome uručuje bez prethodno uručene pisane presude, što nedvosmisleno dokazuje da Priština na čelu sa (kosovskim premijerom) Aljbinom Кurtijem protiv Todosijevića vodi politički i montiran proces koji ima za cilj da se Srbima na Кosovu i Metohiji sudi za verbalni delikt i da im se zabranjuje sloboda mišljenja i govora“, rekao je Petković.

On je naveo da će Todosijevićev advokat iskoristiti mogućnost vanrednog pravnog leka i podneti žalbu vrhovnom sudu u Prištini na odluku o zatvorskoj kazni i presudi, dok će Кancelarija za Кosovo i Metohiju „o najnovijem kršenju sporazuma i gaženju osnovnih ljudskih i demokratskih prava Todosijeviću obavestiti i Miroslava Lajčaka, kao posrednika u dijalogu i sve ambasadore Кvinte“.

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je 28. februara prvostepenu presudu kojom je Ivan Todosijević osuđen na godinu dana zatvora, zbog izazivanja nacionalne, rasne, verske ili etničke mržnje i netrpeljivosti.

Todosijević prvostepeno je prvi put osuđen krajem 2019. godine u Prištini na dve godine zatvora zbog izjave koju je dao na obeležavanju 20 godina od NATO bombardovanja u Zvečanu, kada je naveo da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombarodovanje.

Prvostepenu odluku potvrdio je kasnije i Apelacioni sud u Prištini. Branioci Todosijevića su potom žalbu podneli Vrhovnom sudu. Veće tog suda odlučilo je da vrati slučaj na ponovno suđenje.

Komentari (1)

Vidi sve komentare