Petković: U dijalogu Beograda i Prištine nema nikakvih rokova

Vesti 20. nov 202113:36 3 komentara
Kancelarija za Kosovo i Metohiju

U dijalogu Beograda i Prištine nema nikakvih rokova, rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, povodom izjave glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija da je određen rok za potpisivanje sveobuhvatnog sporazuma i da će se rok poklopiti sa mandatom Aljbina Kurtija.

Petković je u pisanoj izjavi naveo da se verovatnoća da do dogovora dođe ne meri jedinicama vremena, već spremnošću Prištine da poštuje do sada postignute sporazume i omogući formiranje Zajednice srpskih opština.

„Sudeći po izjavama Besnika Bisljimija i njegovog šefa Kurtija, koji negiraju samu mogućnost stvaranja ZSO, kraj dijaloga naravno da ne može da bude vidljiv, kad Priština nije implementirala ni ono što je pre devet godina, na početku dijaloga, dogovoreno“, ocenio je Petković.

On je istakao da Bisljimi mora da shvati da Kurtijev mandat, kao okvir za navodni rok dijalogu, „nije ništa posebno i Bogom dato, naročito nakon lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji“.

„To što bi Priština volela da bude ishod dijaloga, nema nikakve veze ni sa realnošću, ni sa dijalogom, dok god Priština tako traći vreme i nama i posrednicima iz EU“, kazao je Petković.

Prema njegovim rečima, Beograd ostaje dosledno opredeljen za dijalog i uređivanje odnosa sa Prištinom na dobrobit svih žitelja Kosova, ali i čitavog regiona, ali u ovom trenutku nema nikakvih naznaka da sa prištinske strane postoji spremnost da se dijalogu pristupi na odgovoran i konstruktivan način.

Petković je ponovio da je formiranje ZSO u samom srcu dijaloga i da se o nastavku normalizacije odnosa može produktivno razgovarati tek nakon što Priština prestane da izbegava svoje obaveze i učini konkretne korake ka sprovođenju onoga što su njeni predstavnici potpisali u Briselu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare