Petković: Obraćanje Vučića u nedelju, ponudili smo dva rešenja – Kurti sve odbio

Vesti 19. avg 202213:53 > 15:18 279 komentara

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković kazao je da će se predsednik Aleksandar Vučić obratiti javnosti povodom dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, u nedelju u 13.30 iz Palate Srbija.

„Vučić je odložio obraćanje upravo zbog toga što ne može da se pomiri sa tim da imamo sukobe na Kosovu, da nemamo rešenje, i danonoćno radi na iznalaženju rešenja“, kazao je Petković. na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Povezane vesti

On je istakao da je juče bio izuzetno težak dan u Briselu, „najteži u poslednjih 11 godina od kad traju pregovori u Briselu“. Dodao je da su od jutros nastavljeni razgovori.

„Ne možemo da kažemo da je bio uspešan (dan), ali smo dali sve od sebe da se izborimo za mir i da bismo nastavili da idemo ka kompromisnom rešenju“, kazao je Petković.

Naveo je da je Vučić od jutros sa srpskim pregovaračkim timom nastavio naporno da radi na pronalsku kompromisnih rešenja, a o jučerašnjem danu Vučić je izvestio premijerku i nekoliko funkcionera u vladi.

„Time smo bukvalno po povratku iz Brisela započeli danonoćni rad na traganju za rešenjem. Od danas počinje naša trka sa vremenom – kako da pored svih teškoća i nemogućih uslova koje stvara kosovski premijer Aljbin Kurti, da osiguramo bolji život i mir za Srbe na Kosovu, da izbegnemo sukobe i nastavimo sa napretkom cele države, da nastavimo sa investicijama i podizanjem životnog standarda naših građana“, poručio je Petković.

On je podsetio da će se pre obraćanja u nedelju Vučić sastati sa predstavnicima Srba sa Kosova.

Petković je, govoreći o dijalogu, kazao da je EU videla juče da je Srbija spremna da sarađuje na pronalaženju rešenja, „ali nije postojala nikakva spremnost i bilo je potpuno odbijanje od strane Prištine, odnosno Kurtija“.

Ponudili smo dva rešenja o dokumentima i tablicama

Petković je kazao da je srpska delegacija ponudila dva predloga za rešavanje pitanja ličnih dokumenata i registarskih tablica, imajući u vidu da se približava 1. septembar i primena najavljenih mera reciprociteta kosovske vlade.

„Kada se radi o ličnim kartama, bili smo spremni da prihvatimo ono što je dogovoreno u sporazumu iz 2011. koji su potpisali tadašnji šef pregovaračkog tima Srbije Borko Stefanović i Edita Tahiri, a to znači da građani Srbije koji imaju prebivalište u centralnoj Srbiji kad idu na Kosovo njima Priština izdaje ulazno-izlazni dokument… ali ovo se ne odnosi i neprihvatljivo je za Srbe sa severa Kosova… To za njih nije dogovarano, i niko nema pravo da njima ukida srpsku ličnu kartu, da se od njih traži da dobiju ovaj dokument sa kojim će se kretati po teritoriji Kosova“, poručio je Petković i dodao da je tokom jučerašnjih pregovora Vučić rekao da je „reč o građanima Srbije koji žele da žive u Srbiji i koji se osećaju da žive u svojoj državi“.

Petković je naveo da je srpska strana, kada se radi o registarskim tablicama, predložila, takođe držeći se sporazuma iz 2011. da svi Srbi sa prebivalištem na Kosovu mogu da biraju između RKS ili KS tablica, „izdavaće ih nadležni na Kosovu, a biće distribuirane uz pomoć Euleksa, ako bude potrebno“.

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Podsetivši da su KS tablice statusno neutralne tablice, istakao je da „Srbi više nemaju mogućnost izbora da preregistruju svoja vozila na RKS ili KS“.

„Predložili smo da idemo na to da se svi vlasnici koji imaju KM tablice preregistruju na KS, Unmikove tablice po rezoluciji 1244,. ali Kurti je to kategorički odbio“, naveo je Petković.

Kazao je i da se tokom jučerašnjih sastanaka razgovaralo o dve teme – ponovni razgovor i pokretanje pitanja elemenata sveobuhvatnog sporazuma, kao i o aktuelnim pitanjima – „krizni menadžment i šta treba hitno da uradimo da bismo izbegli krizu, s obzirom da je Kurti za 1. septembar najavio primenu mera reciprociteta“.

„Kurti je sve odbio, jasno je da u Brisel nije ni došao da sa nama traži rešenje, već sa nekim drugim razlozima, a o tome će u nedelju da vas podrobno obavesti Vučić“, rekao je Petković.

Dodao je i da se Kurti juče pozivao na  2010. godinu i odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu koja je glasila da „jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u supotnosti sa međunarodnim pravom, a doneta je zahvaljujući katastrofalno postavljenom pitanju tadašnjeg ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića… time je zacementirano pitanje kosovske nezavisnosti, o tome je Kurti otvoreno govorio“.

U Briselu je juče održana nova runda dijaloga na najvišem nivou, koja, prema rečima visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, nije donela pomake ka rešenju. On je dodao da će razgovori biti nastavljeni i da „međunarodna zajednica ne želi da vidi nove tenzije u narednom periodu i ponovio da će strane biti u potpunosti odgovorne za bilo kakvu eskalaciju na terenu“.

Celu konferenciju pogledajte u emisiji N1 Studio Live: