Petković: Zašto Brisel ranije nije tražio od Prištine da započne formiranje ZSO

Vesti 06. nov 202209:23 38 komentara
Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da iz Brisela sad prvi put govore da Priština treba hitno da uđe u formiranje Zajednice srpskih opština i da Aljbin Kurti odmah treba da prestane da "progoni" srpski narod sa kaznama za preregistraciju tablica.

„Zašto nisu reagovali kad je Priština jednostrano 2020. godine ukinula KS tablice i ne želi da ih vrati, iako to stoji u sporazumu, iako su svi Srbi želeli statusno neutralne KS tablice, a niko neće tablice takozvane Republike Kosovo“, rekao je Petković za Radio televiziju Srbije (RTS).

Povezane vesti

On je komentarišući poziv Prištini viskog predstavnika za spoljnu politiku Evropske unije (EU) Žozepa Borela da odmah započne formiranje Zajednice srpskih opština upitao zašto to nije moglo da se desi ranije.

Petković je rekao da „niko na severu Kosova i Metohije neće prištinski barjak, već srpsku trobojku, što će se jasno videti i danas na protestu u podne u Kosovskoj Mitrovici“.

Dodao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „vrhovni komandant“ Srbima na Kosovu i Metohiji, i da kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednica Kosova Vljosa Osmani neće naređivati kosovskim Srbima.

On je rekao da je Kurti, gaženjem njihovih prava, Srbe „saterao uz zid“ i tako ih naterao da juče pruže odgovor napuštanjem kosovskih institucija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare