Petra Đurića prijavili organizatori „Wine Market Vračar“ zbog „remećenja javnog reda“

Vesti 24. sep 202300:16 134 komentara
Tviter/mata_hari7

Petar Đurić, predsednik pokreta "Ćale, ovo je za tebe", priveden je na manifestaciji "Wine Market Vračar" na Kalenić pijaci, a, kako nezvanično saznaje N1, policiju su pozvali i prijavili ga organizatori samog događaja zbog navodnog remećenja javnog reda i mira.

Kako navodi izvor N1 u MUP Srbije, Đurić je priveden zbog kršenja člana 8 Zakona o javnom redu i miru i člana 29 Zakona o ličnoj karti.

Član 8 Zakona o javnom redu i miru predviđa da „ko nepristojnim, drskim ili bezobzirnim ponašanjem narušava javni red i mir ili ugrožava imovinu ili vređa moral građana – kazniće se novčanom kaznom od 10.000 do 150.000 dinara ili radom u javnom interesu od 80 do 360 časova“.

Član 29 Zakona o ličnoj karti propisuje da će se „novčanom kaznom do 50.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana kazniti za prekršaj lice koje suprotno utvrđenoj dužnosti nema ličnu kartu“.

Advokat Čedomir Stojković, koji je i ranije zastupao Petra Đurića, potvrdio je za portal Nova.rs da je Đurić priveden kada je na sajam vina na parkingu kod Kalenić pijace došao sa, kako je naveo, lutkom predsednika Srbije Aleksandra Vučića u zatvorskom odelu.

Kako je naveo Stojković, organizator je tada pozvao policiju koja je došla i bez posebne komunikacije uhapsila Đurića.

„On je uhapšen jer je otišao na sajam vina na Kaleniću koji je organizovao SNS predsednik opštine Vračar, tamo je došao sa lutkom Aleksandra Vučića u zatvorskom odelu i išao je i pitao ljude ‘Zašto pijete skupocena vina dok narod terate da jede jeftine salame’“, izjavio je Stojković.

Podsetimo, večeras je na društvenim mrežama objavljen snimak privođenja Petra Đurića na Kalenić pijaci.

Đurić je prethodno bio prisustvovao večerašnjem 21. protestu „Srbija protiv nasilja“, a kako se vidi na snimku, u trenutku hapšenja kod sebe je imao kartonsku figuru Aleksandra Vučića u zatvorskom odelu koju je nosio na protestu.

Podsetimo, Đurića je u januaru ove godine na saslušanje privela Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, zbog tvita u kome je kritikovao Vučića i između ostalog naveo da je „predsednik kriminalac“.

Petar Đurić je pažnju javnosti privukao nakon protesta u julu 2020. godine, koji su izbili u Beogradu zbog najave nadležnih da postoji mogućnost ponovnog uvođenja policijskog časa u sklopu borbe protiv širenja korona virusa.

Trajali su nekoliko noći, a obeležili su ih brojni sukobi demonstranata sa policijom.

Đurić, tada nepoznat javnosti, rekao je reporterki N1 da od protesta ne odustaje zbog oca, koji je nedavno preminuo u Zemunskoj bolnici jer, kako je rekao, „nije bilo respiratora“.

Nakon toga je predsednik Vučić na konferenciji za novinare rekao da je izjava Petra Đurića bila notorna laž.

Đurić je u septembru podneo tužbu protiv Zemunske bolnice, a onda i pozvao predsednika Srbije ili premijerku da izađu sa njim na tv duel i da sa njim ukrste argumente – kako bi se videlo gde je istina o tom slučaju.

Parola „Ćale, ovo je za tebe“ obeležila je julske proteste, a Đurić je nakon toga osnovao istoimenu fondaciju, pa potom i pokret.