Petrović: Na jesen moguć novi talas koronavirusa

Vesti 25. jun 202113:05 > 13:46 6 komentara
epidemiolog Radmilo Petrović
FoNet/Milica Vučković

Na osnovu iskustva sa ranijim virusima, naročito sa virusom gripa koji je najviše proučeni virus do sada, mogu da pretpostavim da će na jesen biti jedan talas epidemije koronavirusa, izjavio je FoNetu epidemiolog Radmilo Petrović.

On je u serijalu razgovora Destinacija objasnio da svoju pretpostavku zasniva na tome što u septembru počinje školska godina, a u oktobru nastava na fakultetima, što znači da tada počinje okupljanje najmlađe populacije koja „ne voli i ignoriše vakcinaciju“.

povezane vesti

Posle „uslovno rečeno gašenja epidemije“, kako je objasnio, dolazi do pojave lanca nevidljivih, asimptomatskih infekcija, koje bez oboljenja prenose virus s jednog čoveka na drugog.

Na taj način, dodao je, virus „tavori“ preko leta i tek na jesen, kada počne aglomeracija dece i tinejdžera u školama i na fakultetima, i kada počne hladno vreme, dolazi do ubrzane i pojačane transmisije virusa između ljudi.

Tada počnju da oboljevaju, ne samo mladi koji su „čuvali“ virus preko leta, nego i stariji kod kojih može da bude veći procenat neželjenih ishoda, ukazao je Petrović.

Njega najviše nervira kada se na televiziji prenose izjave „naših čelnika“ koji se bave politikom, „ali misle da znaju sve i kad kažu da smo postigli 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana“.

Petrović je podsetio da oboljevaju i zaražavaju se i oni koji nisu punoletni, i da i oni, mada ređe, imaju teške forme korone.

Naglasio je da procenat od 50 odsto punoletnih vakcinisanih nije 50 odsto svih ljudi ukupno, i ponovio da virus ostaje i kod tih mlađih „koji će ga sačuvati za jesen“.

On smatra da Srbija može da postigne i 80 odsto vakcinisanih, ali predviđa da će se virus „preliti“ iz susednih zemalja i Evrope, Azije, Afrike, Južne Amerike, „jer može odasvud da dođe“.

Dokle god je virus prisutan negde na planeti, predočio je Petrović, postoji opasnost da dođe kod onih koji su postigli kolektivni imunitet i da ponovo napravi neku manju epidemiju.

U Srbiji pada broj novozaraženih, broj pacijenata u bolnicama i onih na respiratoru, potvrdio je on i konstatovao da se „sve to smanjuje, i sve je to u redu, i sve to zahvaljujući vakcinaciji, ali ne samo vakcinaciji“.

Upitao je kako tumačiti da se to isto događa i našim susedima u Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Hrvatskoj, da i tamo opada broj novozaraženih, „a nemaju ni približan broj vakcinisanih sa dve doze kao mi“.

Zbog toga postoji još neki faktor koji deluje na smanjenje broja zaraženih, ali je to za njega nepoznanica.

„Možda Bil Gejts zna. Bil Gejts je prvi prognozirao tri, četiri godine unapred da će doći strašan virus i da će biti haos na planeti, i to se ostvarilo. Možda on zna i odgovor, treba ga pitati kada će ovo da se završi“, rekao je Petrović.

Upitan kako ocenjuje odluku nadležnih da popuste epidemiološke mere, Petrović je odgovorio da je, „pre nego što su Goran Vesić i družina“ to učinili, „narod sam popustio mere“.

Kada uđe u prodavnicu „jedino on nosi masku“, dok u autobusu „niko ne nosi masku, eventulano jedna, dve starije osobe i on“, jer su „svi digli ruke od maski, to je prošlost“.

„Svi govore da smo pobedili virus, ali ga nismo pobedili, možda ćemo ovog leta dobiti bitku, ali nećemo dobiti rat, rat će malo duže trajati“, procenio je Petrović.

Kako je upozorio, od korona virusa „nigde ne možete pobeći i sakriti se, ali se možete zaštititi vakcinom“.

Naglasio je da je vakcinacija za sada „jedina mera“ od koje možemo da očekujemo korist i zaključio da će epidemija, ako je bude na jesen, biti manjeg obima pod uslovom da bude više vakcinisanih.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare