Petrović o slučaju Miketića: Državom se upravlja kao mafijaškom organizacijom

Vesti 28. nov 202318:02 3 komentara

Razumem zašto Đorđe Miketić sumnja na službe bezbednosti jer je prethodnih 10 godina bilo potvrđenih slučajeva kada je BIA plasirala informacije u tabloide, kaže Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

On podseća da je prethodni poverenik za informacije utvrdio da je slika zamenika tužioca Saše Ivanića dospela u javnost tako što je neko iz BIA pristupio bazi podataka i odao tu sliku u jednoj novini. Navodi i da je BIA dostavila tabloidu Informer podatke o uredniku KRIK-a Stevanu Dojčinoviću.

„Sve to nama daje osnova da sumnjamo da te informacije potiču iz BIA. BIA ima najviše resursa i u potpunosti je pod kontrolom Srpske napredne stranke“, kazao je Petrović.

Narodni poslanik i predsednik gradskog odbora stranke Zajedno Đorđe Miketić dobio je pretnje objavljivanjem privatne fotografije, nedugo nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na televiziji rekao da Miketić „zna šta ja znam“.

Petrović kaže da je to što se događa Miketiću poruka da svi oni koji se usuđuju da kritikuju vladajuću partiju mogu da se suoče sa ovakvom ili još gorom situacijom.

Čuli smo da i Miketić može da očekuje još gori materijal, a brojni kritičari vlasti se suočavaju sa sličnom situacijom u prošlih 10 godina, govori Petrović.

U ovom slučaju bi trebalo da se oglasi tužilaštvo, jer je neko izneo pretnju i najavu da Miketiću može da se desi nešto loše, ali na osnovu prethodnog iskustva veoma je teško očekivati da se to desi, dodaje on.

Mi smo to do skora nazivali „zarobljena država“ ali sad imamo znatno veći stepen kontrole nad celim društvom, i to politikolozi zovu „mafijaška država“ – ne zbog veza vlasti i organizovanog kriminala, nego zato što se državom upravlja kao mafijaškom organizacijom, rekao je Petrović.

O slučaju prisluškivanja kritičara Vlade Srbije danas je pisao i britanski Gardijan, koji je preneo da su ti pojedinci bili na meti špijunskog softvera ranije ove godine.

Upitan da prokomentariše to što je o ovom slučaju pisao Gardian, Petrović kaže da se radi o pokušajima kompromitacije telefona, što ne znači da neki drugi pokušaji nisu uspeli i da ti telefoni nisu pod nadzorom.

Podsetio je na slučaj prisluškivanja i kompromitacije prepiske između bivšeg ministra unutrašnjih poslova Dragana Šutanovca i urednika Nedeljnika pre nekoliko godina, kada je tadašnji ministar Aleksandar Vulin komentarisao tekst koji nije bio objavljen.

„Postoji već jako dug istorijat zloupotrebe i civilnih i vojnih službi bezbednosti od strane vladajuće partije“, govori Petrović.

Službe bezbednosti su u potpunosti pod kontrolom vladajuće partije, rade u zaštiti lično-partijskih interesa, a ne u interesu države i građana, dodao je.

Petrović kaže da je zakon o BIA „nedorečen“, ali i kad bi postojale preciznije odredbe, toliko je jak uticaj vladajuće partije da bi bilo teško očekivati da se one poštuju.

Navodi da je Aleksandar Vučić svojevremeno „kočio“ izbor direktora BIA jer mu se nisu sviđali kandidati, pa je na kraju bio postavljen Aleksandar Đorđević, „njegov prijatelj sa studija“.

Upitan kako to da se više ne pominje slučaj „Banjska“, Petrović ocenjuje da Zapad neće da stavlja dodatni pritisak na Beograd jer pokušava da pomeri sa mrtve tačke dijalog Beograda i Prištine i očekuje da se sprovede Ohridski sporazum.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare