Petrović Škero i Movsesijan za izlazak na referendum, Lutovac protiv

Vesti 22. dec 202111:04 > 12:2645 komentara
Aris Movsesijan, Vida Petrović Škero, Zoran Lutovac
Izvor: N1

Članica Centra za pravosudna istraživanja Vida Petrović Škero i predsednik Nove stranke Aris Movsesijan izjavili su u Novom danu da su za izlazak na referendum 16. januara, dok je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac protiv. Ipak, kaže da neće voditi kampanju za bojkot, jer smatraju da "ne treba skretati pažnju sa kampanje za izbore 3. aprila".

Kako je rekao Movsesijan, njegova lična odluka je da izađe na referendum i zaokruži „ne“.

„Ali, stranački, mislim da je to pitanje za građane. Mislim da stranke jedino ukoliko imamo neki konsenzus i politički cilj šta želimo da pokažemo tog 16. januara, onda moramo da delujemo“, kaže on.

Petrović Škero kaže da će takođe izaći na referendum.

Povezane vesti

„Smatram da mi je taj suverenitet Ustavom dat i treba da iskoristim. Smatram da svi građani treba da iskoriste. Građani moraju da odluče, oni imaju svoju suverenost“, kaže ona.

Lutovac je istakao da se „Demokratska stranka prva odredila za neizlazak na referendum“.

„Pre nego što je i raspisan referendum o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa. Aleksandar Vučić je ono dete sa loptom koje izađe na igralište i kaže moja lopta ja ću da odredim kako ćemo da igramo i koja su pravila. On je postavio igru da ako glasate za promene vi ste glasali za kozmetičke promene, a ako glasate ne, vi ste glasali da ostane kako jeste. On je čovek koji ne poštuje Ustav“, kaže Lutovac.

Movsesijan ističe da samo pitanje kada ga pročitate „naravno da nije jasno“.

„Mi smo se bavili time, nismo od juče saznali za neophodnost ovih promena. Referendum jeste jedna institucija koja je onako za jednu visokosofisticiranu demokratiju, ali da li mi to imamo, nemamo. Ja mislim da SNS ovo vidi kao generalnu probu pred izbore, oni se tako ponašaju. Ceo taj sistem kontrole je predigra za izbore, šta još mogu da poprave do tog trećeg aprila. Zato mislim da je potrebno izaći, da je potrebno koliko toliko ogoliti tu vlast. Ako se odlučimo, ako sednemo i dogovorimo se šta radimo, onda možemo reći mi smo za bojkot, mi smo za ne, mi smo za da, onda možemo da iskontrolišemo i izađemo mnogo jači za 3. april“, kaže on.

Petrović Škero ističe da postoje i dobre i loše stvari.

„Međutim, kada analiziramo dobro i loše, ovo treba da analiziraju građani, a ne partije. Svaki građanin ima pravo da iskoristi svoje ustavno pravo da kaže ovo mi se sviđa ili ne. Naš posao je onaj koji je država propustila u ovom periodu referendumske diskusije“, kaže ona.

Ne sumnja da će „biti dovedeni građani na referendum, jer smo navikli godinama to da gledamo“.

Objasnila je koja su rešenja, prema njenom mišljenju, loša.

„Sve će da se prebaci na zakon, a mene je država ubedila odavno da se zakon može promeniti za jedan dan. Sve su stvari ostale za zakon, kao da smo najbolje uređena zemlja“, kaže ona.

Dodala je da „već vidi mogućnost da se na osnovu ovakve ustavne odredbe razređi sudija koga stalno prozivaju da se bavi politikom“.

„Građani moraju da razmisle da li je njima dovoljna garantija to što će zakon da unese garantiju nezavisnosti. To će regulisati zakon, šta ako zakon ne bude dobar“, kaže ona.

Lutovac kaže da je „suština u tome da nema vremena za objašnjavanje građanima“.

„Ovakve stvari se rade godinu dana i više, za ovo je potrebna najšira društvena debata u kojoj će svakom biti sve jasno. Za građane je ovo suviše apstraktno, oni kada čuju ovo što mi pričamo, menjaju kanale, ne vide kakve to veze ima sa njima. Ne možete nekom da objasnite ko ne želi da čuje. Nije slučajno što nemamo atmosferu kao da je referendum 16. januara. Postavili su da se dva meseca pred izbore bavimo referendumom u ovom studiju, suština je 3. april. Ceo proces je usmeren na to da se skreće pažnja sa ključne stvari, ovo je posledica o čemu mi razgovaramo, treba da otklonimo uzrok, uzrok je autokratija Aleksandra Vučića, čoveka koji donosi sve odluke i ne poštuje Ustav“, kaže on.

Movsesijan ističe da „ova vlast definitivno ne vodi Srbiju ka Evropskoj uniji“.

„Oni se bave politikantstvom, tu se slažem sa Zoranom da imaju svoju nameru, ali ja za razliku od njega mislim da je ovo generalna proba“, kaže on.

Lutovac kaže da je netačno da iz Evrope hvale to.

„Prvo diplomatskim jezikom je rečeno da Ustav treba da se promeni u oblasti pravosuđa, ali na taj način koji podrazumeva široku debatu. Sugerisano je da to ne radi jednostranačka skuptšina, nego legitimna, što mi nemamo. Korak ka EU je kad vi stvarno imate nezavisno sudstvo. Mi građani hoćemo nezavisno sudstvo, a ne da bude za nijansu bolje nego što je bilo“, kaže Lutovac.

Ponavlja da je njihov stav da ne treba izaći na referendum.

„Jer na taj način pokazujemo neslaganje sa načinom na koji se čini i sadržajem, ali nećemo voditi kampanju za bojkot, jer smatramo da ne treba skretati pažnju sa kampanje za 3. april“, kaže.

Petrović Škero je upitala da li je moguće da ćemo „drugi put dobiti Ustav kao kolateralnu štetu politike“.

Movsesija kaže da „što duže budemo imali ovaj režim na vlasti, imaćemo mnogo gore probleme“.

„U bilo kojoj temi. Ako ih pustimo još 10 godina, imaćemo katastrofu koju ćemo mnogo teže ispravljati, mnogo više dilema. Cilj opravdava sredstvo, u ovom slučaju kada imate ovakvo zlo, morate imati svoju agendu kako to rešiti. Moramo da uvažimo političke stavove i onih koji kažu izađite ili ne“, kaže Movsesijan.

Komentari

Vaš komentar