Picula: Ako Vučić ovako nastavi, nije isključen prekid pregovora sa EU

Vesti 08. okt 202219:59 204 komentara

Evropski poslanik i autor izveštaja o novoj Strategiji proširenja Evropske unije Tonino Picula izjavio je za N1 Zagreb da "ukoliko predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavi sa ovakvom politikom", ne isključuje prekid pregovora Srbije o pridruživanju EU.

„Od mnogih stvari koje je rekao predsednik Aleksandar Vučić, ovo je možda najznačajniji deo i svakako ga vredi zapamtiti. Naime, rekao je da će morati da proceni da li je došlo vreme da se prihvati drugačija realnost. Čini mi se da je zapravo dugo živeo u alternativnoj stvarnosti, pokušavajući da spoji nemoguće, a okolnosti su mu dugo išle u prilog. Ta jedna vrsta blagonaklonosti SAD, posebno Evropske unije. Sa promenom koja je nastala na geopolitičkom stolu posle 24. februara, odnosno posle ruske agresije na Ukrajinu, mnogo se promenilo, mnogo se ubrzalo, rekao je Picula.

Povezane vesti

Pojašnjava da se smanjuje manevarski prostor dosadašnje politike Vučića.

„Neki novi prioriteti se moraju poštovati, tako da ima prostora za tu jednu vrstu alternativne politike koju Vučić već dugo uspešno sprovodi – jednostavno taj manevarski prostor se smanjuje i mislim da on mora da pripremi srpsku javnost za mnoge nepopularne. odluke koje mora da sprovede, koje će biti i koje su u oštroj suprotnosti sa tim narativom koji zapravo preovladava praktično od njegovog dolaska na vlast. Pre svega, reč je o Kosovu“, dodao je on.

Sastanak evropskih lidera u Pragu

Picula kaže da je sastanak u Pragu tačka koja vodi ka znatno kritičnijoj i oštrijoj politici evropskih institucija prema Srbiji.

„Bez obzira kako to tumači gospodin Vučić. Srbija je na nišanu jer moramo znati da dugi niz godina ima najnižu proceduru poštovanja zajedničke evropske spoljne politike od svih zemalja kandidata i jedina je država u Evropi pored Turske i Belorusije koja nije uvela sankcije Rusiji. Rekao bih da je možda kap koja je prelila to evropsko i američko strpljenje bio potpisan memorandum o razumevanju između dva ministra spoljnih poslova Selakovića i Lavrova u Njujorku. Rekao bih da je to neka vrsta karikaturalnog dogovora. Aleksandru Vučiću je strahovito smanjen manevarski prostor“, objasnio je on.

On je prokomentarisao i napredak Srbije u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji, rekavši da su oni već zamrznuti.

„Dugo nije otvoreno nijedno novo pregovaračko poglavlje ili klaster, a čini mi se da su šanse Srbije da bilo šta otvori do kraja ove godine sve manje. Šta će zapravo biti u novom izveštaju EK koji ćemo mi u EP imati prilike da čujemo u sredu, po meni je i dalje otvoreno pitanje. Dan kasnije, zajedno sa svojim kolegama iz spoljnopolitičkog odbora, glasaću o izveštaju koji sam napisao, o novoj strategiji proširenja Evropske unije. Još postoji mogućnost da Srbija popravi svoju percepciju nekom drugom politikom. Ako to ne učini, rešenje nije isključeno. Ako predsednik Vučić nastavi sa ovom politikom, ako izazove dodatne kritike u EU, onda nije isključena obustava pregovora“, rekao je evroposlanik.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare