Picula: Srpske vlasti igraju dvostruku igru, odbijaju da ispune svoje obaveze

Vesti 13. okt 202213:39 93 komentara
N1

Poslanik Evropskog parlamenta iz redova Demokrata i socijalista (S&D) Tonino Picula, reagujući na ocene Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU, izjavio je da je su u slučaju Srbije i Turske vlade ove dve zemlje uglavnom krive za značajno kašnjenje u procesu proširenja.

“Sa stalnim nedostacima u oblasti vladavine prava i nedostatkom napretka u reformama vezanim za EU, njihove vlade ne samo da se rugaju demokratiji, već takođe igraju dvostruku igru odbijajući da ispune svoje obaveze kao kandidata za članstvo u EU”, rekao je Picula za European Western Balkans.

Povezane vesti:

On je pozvao najveću evropsku političku grupaciju Evropsku narodnu partiju (EPP), čija je pridružena članica Srpska napredna stranka (SNS), da iskoristi svoj uticaj na Aleksandra Vučića i SNS.

„Pozivamo EPP da iskoristi svoj uticaj na Vučića i njegovu stranku SNS koja je povezana sa EPP. Ne smemo da tolerišemo da Srbija razmetljivo jača savezništvo sa Rusijom, dok Putin eskalira svoj brutalni i ilegalni agresorski rat prema Ukrajini i preti svima nama nuklearnim oružjem”, rekao je Picula.

Reagujući na godišnji paket proširenja koji je danas predstavila Evropska komisija, socijalisti i demokrate razočarani su tempom procesa proširenja Zapadnog Balkana. Oni su podvukli da Putinov rat protiv Ukrajine mora biti poziv na buđenje EU da se hitno ponovo posveti Zapadnom Balkanu, učvršćujući ove zemlje jače u evropsku demokratsku porodicu.

Iz EPP-a su saopštili u sredu da države koje su na strani ratnih huškača ne mogu biti kandidati za Evropsku uniju (EU). Dodali su da EU nije samo ekonomska unija, već zajednica zasnovana na vrednostima.

“Zemlje koje žele da budu deo bloka moraju da budu usklađene sa našim vrednostima. To se posebno odnosi na njihovu politiku prema Rusiji. Zemlje kandidati za članstvo u EU ne mogu da nastave da posluju kao i obično ili da usklađuju svoje spoljnopolitičke strategije sa ratnohuškačkim režimom“, naveli su evropski poslanici Rasa Juknevičijene i Paulo Rangel u saopštenju EPP-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare