Posle noći ispred Predsedništva, protest pijačnih prodavaca „na pauzi“

Srđan Praštalo iz Udruženja pijačnih prodavaca "Opstanak" potvrdio za N1 da se pijačni prodavci razilaze sa ulica, da se protest ne završava, ali ga pauziraju.

Pijačni prodavci, koji su u sredu protestovali u centru Beograda, prenoćili su ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu. Oni su prethodno poručili da će „ostati na ulici dok ne dobiju odgovor“ kako bi ukazali na probleme koje će im doneti uvođenje fiskalnih kasa.

Prema rečima reportera N1, prisutni su bili predstavnici pijačnih prodavaca iz nekoliko gradova u Srbiji, a reč je o predstavnicima iz udruženja pijačnih radnika Opstanak.

Jelena Kovačević iz tog udruženja kaže za N1 da je noć protekla mirno, kao i da su bili budni i orni za iščekivanje „tog odgovora koji iščekuju par nedelja, meseci…“.

Povezane vesti

„Umorni jesmo, neispavani jesmo, ali sve to spada u deo naše borbe, kaže ona.

Bilo je, kaže, „provokacija građana“.

„Što se borimo za svoja prava na ulici, iako smo samo jednu ulicu koja nije ključna za funkcionisanje Beograda blokirali, imali smo poštovanja za građane ovog grada, ali iritiramo. Morali smo da se borimo na ovaj način, sve ostalo smo već pokušali“, dodaje ona.

Kako kaže, „traže promenu klasifikacije delatnosti“.

„Da imamo jedinstvenu šifru pijačni prodavci, koja će nas izdvajati iz novog zakona o eFiskalizaciji i Zakona o trgovini gde mi potpadamo. Mi imamo specifičnu delatnost, iako nismo tako prepoznati, kasa, koja je opet specifična, ne sme da se iznosi na minus, nas sam zakon tera da kvarimo kase. Ovo je nešto što je neodrživo na pijaci, a nije ni humano“, kaže ona.

Ponavlja da će dalje aktivnosti obustaviti „ako dobiju odgovor iz Predsedništva“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare