Pištaljka: Broj zaposlenih u administraciji Grada Beograda povećan za četvrtinu

Vesti 29. sep 202211:47 13 komentara
Gradska skupština, skupština grada, zgrada, simboli Beograda, Beograd, zastava Gradska skupština, skupština grada, zgrada, simboli Beograda, Beograd
N1

U predizbornoj 2021. godini, koja je usledila nakon što je relaksirana odluka Vlade o zabrani zapošljavanja, grad Beograd je uvećao svoju birokratiju za 269 ljudi, saznaje Pištaljka.

Pištaljka je podatke o broju zaposlenih dobila po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja za period od 2016. godine do 2021. godine. Podaci pokazuju da je broj zaposlenih, kojih je 2016. godine bilo 2515, za pet godina porastao za 24 odsto, odnosno za 610 ljudi. Tako je na dan 31. decembra 2021. godine u gradskoj upravi radilo 3.125 ljudi.

Pročitajte još

Podsetimo, Vlada Republike Srbije je 2013. uvela zabranu zapošljavanja u javnom sektoru tako što je zapravo postupak centralizovala i formirala vladinu Komisiju za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje. Zabrana zapošljavanja je, po dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom, produžena sa dve na sedam godina, da bi postupak zapošljavanja bio olakšan krajem 2020. godine kada je institucijama, ustanovama i preduzećima dozvoljeno da sami odlučuju o povećanju broja zaposlenih.

Ipak, podaci koje je Pištaljka dobila pokazuju da su se u gradskoj upravi događala masovna zapošljavanja uprkos zabrani, pa je na primer u 2019. godini broj radnika bio za 212 veći nego prethodne godine. Tada je najviše radnika zaposleno na neodređeno vreme – 201.

Svih ovih godina, veliki broj ljudi bio je angažovan i po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, koji se u praksi često koriste za izbegavanje regularnog zapošljavanja na određeno i neodređeno vreme. Broj angažovanih po ovom osnovu je varirao od 352 do 444.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare