Pitanje koje niko ne sme da postavi direktoru Telekoma

Vesti 07. feb 202115:01 16 komentara
Tanjug/Zoran Žestić

Otkako je otkriveno da su Telekom Srbija i kompanija Telenor napravili dogovor o saradnji, direktor Telekoma Vladimir Lučić gostovao je na dve televizije sa nacionalnom frekvencijom, ali mu niko nije postavio sasvim legimitino pitanje - zašto je kao glavni cilj te saradnje postavio uništavanje SBB i United media, kako se to navodi u zvaničnim dokumentima, piše Nova.rs.

Nova podseća da je Televizija N1 nedavno otkrila detalje sporazuma o saradnji Telekoma i Telenora, a u više dokumenata do kojih smo došli navodi se da je jedan od ciljeva “stavljanje tačke na poslovanje United medie i SBB”. U tom kontekstu pominju se i “urušavanje” SBB i njegovo “potiskivanje sa tržišta”.

povezane vesti

U planu u koji je N1 imao uvid, navodi se da će se Telekom udružiti sa Telenorom, češkog tajkuna Petra Kelnera, kako bi smanjio učešće SBB-a na tržištu ispod 30 odsto. Tako bi, smatraju u Telekomu, onemogućili finansiranje medija poput N1, Nove S, Sport Kluba.

I dok se o saradnji dve telekomunikacione kompanije može polemisati, neverovatno je da se u zvaničnim dokumentima državnog Telekoma kao jedan od ciljeva navodi uništavanje medija. Ta dokumenta potpisivao je upravo Vladimir Lučić, direktor državne telekomunikacione kompanije.

Od izbijanja tog skandala on je u dva navrata gostovao na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, ali do danas nije objasnio zašto je među glavne ciljeve saradnje sa Telekomom postavio uništavanje slobodnih medija. Što je još gore, to pitanje mu niko nije ni postavio.

Lučić je prvo gostovao na TV Prva, gde je umesto o tome, odgovarao na pitanja o napadima SBB na Telekom. On je naveo da je kompanija koju vodi već dve godine meta napada SBB.

Upitan kako vidi učestale optužbe SBB-a na račun Telekoma da se, kako su naveli, spajanjem Telekoma i Telenora stvara nelojalna konkurencija sa ciljem da SBB bude izbačen sa tržista, rekao da to nije istina i da će poslovna saradnja Telekoma i Telenora biti uređena po najboljoj evropskoj praksi.

Screenshot

Na pitanje kako vidi tvrdnje SBB-a da je ta saradnja udarac na medijsku slobodu, Lučić kaže da je to krajnje neosnovano, pošto Telenor može da emituje kanale koje želi, pošto Telekom u ugovoru ne nameće nikakav ekskluzivitet.

“Pre godinu dana kada je bio problem Supernove i N1, mi smo javno nudili razmenu kanala. Ali, posle toga SBB je pustio EON pakete za korisnike van SBB mreže. Tako da MTS korisnik može sada da gleda Junajted media kanale, a korisnik SBB može da gleda Arenu i Telekom kanale ako koristi Arena klaud aplikaciju. Tako da sada svaki internet korisnik može da gleda i jedne i druge kanale, i nelogično je da se postavlja pitanje medijskih sloboda”, naveo je ranije Lučić.

Pitanja udara na slobodne medije i urušavanje SBB, kako to piše u zvaničnim dokumentima, očekivano, nije postavljeno direktoru Telekoma ni na TV Pink, gde je Lučić gostovao jutros, piše „Nova.rs“.

Podsećamo, pre 15-tak dana N1 je objavio plan u koji je imao uvid, a u kome se navodi da će se Telekom udružiti sa Telenorom kako bi smanjio učešće SBB-a na tržištu ispod 30 odsto i time uticalo na opstanak medija koji se emituju kod tog kablovskog operatora.

Komisija za zaštitu konkurencije potvrdila je da su joj se kompanije Telekom i Telenor obratile zbog saradnje o kojoj N1 izveštava već nekoliko dana. Komisija navodi da o ovom ne može da iznese više informacija, niti da prejudicira rokove i svoje postupanje.

Komentari (16)

Vidi sve komentare