Pivljanin: Balašević hteo da bude Sloven, Porfirije u Hrvatskoj „gradio mostove“

Vesti 20. feb 202110:29 > 10:449 komentara

Nemoguće je izabrati omiljenu pesmu Đorđa Balaševića, kaže Ranko Pivljanin, urednik portala Nova.rs komentarišući vest o smrti poznatog muzičara. "Moglo bi da se od nekih 20 pesama napravi jedna pa da objedini ono čime se bavio i o čemu je govorio. Poruke njegovih pesama su višeznačne, bilo da govori o ljubavi ili o isečenim bagremima, koja je i dalje aktuelna", naglašava Pivljanin. U Novom danu na N1 kaže i da je novi patrijarh SCP Porfirije tokom službovanja u Hrvatskoj "gradio mostove" saradnje, i u tome je sličan da Balaševićem.

Jedan od najvećih kantautora na ovim prostorima i legendarni muzičar Đorđe Balašević preminuo je u petak u 67. godini u Novom Sadu. Balašević je pre tri dana primljen na Infektivnu kliniku Kliničkog centra Vojvodine gde se lečio od upale pluća.

„Ne može niko od nas da prođe pored zvučnika sa kojeg se emituje neka od Balaševićevih pesama a da se po nekom osnovu u njoj ne pronađe, on je opevao sve čega se dotakao, a naravno najviše je pevao o ljubavi, onim pravim, onim dalekim. Njegove poruke u pesmama su višeznačne, bilo da je pevao o ljubavi ili o isečenim bagremima, temi koja je i dalje aktuelna“, izjavio je Pivljanin u Novom danu na N1.

POVEZANE VESTI

Balašević je bio, kaže, čovek raskosne panonske duše ali i angažovani umetnik.

„On je ustao protiv rata, protiv ološa koji je rasturao zemlju… Sinoć su napisali negde – mrzeli su ga ustaše i četnici, a voleli ga Srbi i Hrvati“, kazao je Pivljanin.

A na pitanje da li mu je društvo adekvatno vratilo, Pivljanin kaže: „Za društvo ne znam, ali on se društvu nije ni obraćao, on se obraćao ljudima, on će živeti kroz ljude i kroz njihov glas, onih koji će pevati njegove pesme. On je umetnik koji nije bio muzičar jedne sezone ili jedne pesme. Njegovi celi ambumi su odlični, ostaće upamćen, zapamćen, voljen i čuvan“.

A nisu ga svi voleli, dodaje Pivljanin.

„Društvo je čudna kategorija, nisu njega svi voleli, on se morao zameriti ‘onima sto sriču azbuku do pola’, a takvih je dosta, tako da oni nemaju neke veze sa njim, oni su ga možda poštovali u sebi, ali da ga vole punim srcem, nisu, morali su malo da mu zamere“, navodi sagovornik N1.

Pa i pored njegovih antiratnih dela, danas imamo scenu gde se na sportskoj priredbi, utakmici Crvena zvezda-Milan, dobacivalo i vređao Zlatan Ibrahimović.

„Ne bih uopšte to dvoje povezivao, prvo možda treba reći da je Balašević imao tu vrstu hrabrosti da govori protiv ludila, i da bude dosledan u tome, bez obzira što su mu oni poput tih koji su uzvikivali na utakmici to što su uzvikivali, zamerali, prebacivali mu neko nesrpstvo. On je pokušavao da bude čovek, da bude Sloven, a ne da se deli u plemena u koja se mi delimo, on je bio iznad toga i treba da ga tu i ostaviti“, naglasio je Pivljanin.

Porfirije „gradio mostove“ poput Balaševića

Novi poglavar SPC Porfirije u prvoj besedi posle ustoličenja u Sabornoj crkvi u Beogradu poručio je da njegovo patrijarško služenje neće kretati stazama parcijalnih interesa, niti će sadržati elemente savremenog strančaranja i parcijalnog bavljenja politikom, već će nastojati da neguje saborni duh. „Kosovo za nas zavet, koji je vezan za Novi zavet“, rekao je Porfirije. Obećao je i da će nastaviti da služi svom narodu i u Hrvatskoj. “Hrvatska je postala moja druga otadžbina“, kazao je.

„Dobre odnose lako je narušiti, a teško ih je nekad graditi. Ono što je radio Balašević sa svojim pesmama i angažovanjem, radio je i Porfirije u Hrvatskoj. i to je rekao tom izjavom da je Hrvatska njegova druga otadžbina. Ta izjava gradi mostove, a mnogo je lakše posvađati se nego pružiti ruku pomirenja, mnogo je ovo drugo isplativije. Tako da je svaki gest koji ide na tu stranu – dobrodošao“, ocenio je Pivljanin.

POVEZANE VESTI

Od zameranja, dodaje, nismo neke sreće videli.

„Nadam se da će ga na mestu mitropolita zagrebačko-ljubljanskog zameniti neko takav kakav je bio i sam“, kaže urednik portala Nova.rs.

Na pitanje zašto novog patrijarha neki vide kao „Vučićevog čoveka“, Pivljanin kaže da se i u crkvi, kao i u društvu, napravila podela na poziciju i opoziciju.

„I to smo videli tokom ovih izbora za patrijarha. Mislim da je izbor Porfirija neko srednje najbolje rešenje, on je čovek crkve koji može da razume i političke prilike, bez obzira što je ovih dana označen kao Vučićev patrijarh. Ne sumnjam da je vlast dočekala njegov izbor blagonaklono, ali mislim da je on, što se tiče Kosova, dao obavezujuću reč – da je Kosovo zavet“, naglasio je Pivljanin.

Govore za njega da će preći preko nekih rešenja koja se tiču kosovskog pitanja, ali, Pivljanin je mišljenja da to baš i neće biti tako.

„On prvgo što je rekao na svom ustolićenju da Kosovo nije mit, već je dao tu obavezujuću reč – zavet. Ne bih baš računao da će Porfirije u tom smislu biti lak za prelomiti, kada je u pitanju to neko konačno rešenje za Kosovo“, zaključio je Pivljanin.

Komentari

Vaš komentar