Pivljanin: U vazduhu visi kosovski Dejton, priznanje Kosova povod za novi sukob

Vesti 15. nov 202209:41 64 komentara

"Vučić nema hrabrosti da zgužva i baci papir, njegova politika je vrdanje. To će ići tako dok ga isto tako kao 1995. ne privedu, neka vrsta Dejtona visi u vazduhu", rekao je glavni i odgovorni urednik lista Nova Ranko Pivljanin komentarišući izjavu šefa evropske diplomatije Žozepa Borela da Beograd i Priština nisu ni prihvatili, ali ni odbili nemačko-francuski predlog. Pivljanin je kazao da ni priznanje Kosova ne bi bilo rešenje, jer bi to bio povod za neki novi sukob.

Pivljanin za trenutnu krizu na Kosovu kaže da je to zajednički poduhvat Vučića i Kurtija, a da je u svemu tome Evropska unija bespomoćna i licermerna.

„Ovde se više pitaju Amerikanci. Čak mislim da su donekle dozvolili da se tako nešto odigra, onda će reći i to će tako da se završi. Tamo na Kosovu se zna, Kfor postoji, Nato postoji i oni to kontrolišu. Pitanje je samo da se nateraju jedna i druga strana. To bi najbolje znao Vučić, mi pojma nemamo o čemu se pregovara i šta se radi“, rekao je Pivljanin.

„Jednog dana će da se (Aljbin) Kurti i (Aleksandar) Vučić nađu u nekoj kasarni ili prostoru i sa strane će da se stoje momci. Imali smo kod (Donalda) Trampa tu scenu, pokaznu vežbu sa vašingtonskim sporazumom“, rekao je Pivljanin u Novom danu.

Kaže da mu se čini da su se svi umorili od Kosova, a da trenutni stav prema Kosovu ima veza i sa ratom u Ukrajini.

„Dve krize u srcu Evrope su mnogo. Tu je prisutan zamor materijala i kod onih koji su sa našim režimom napravili sve to. Sve je to moglo da se reši“, kaže Pivljanin.

On priča kako je Slobodanu Miloševiću 1995. u Dejtonu ponuđen papir na kojem su bili američki predlozi rešenja kosovskog problema, koji je on pocepao i bacio. Odgovor američkog diplomate je bio da je to bila možda poslednja prilika da se Kosovo reši bez sukoba.

Pivljanin veruje da je Kosovo jedan od problema koji ne može biti rešen, već samo da se malo relaksira.

„Definitivno rešenje teško da će ikada doći. Da ga povratimo, ne bi znali šta ćemo s njim. Kosovski Aalbanci zanju da je to oteta teritorija. Iako oni imaju ‘mod’ da je to država, to je sve samo nije država. Zaivisi od stranih sponzora koji su je i izvojevali i koji na njoj insistiraju“, kazao je gost Novog dana.

On dodaje da se u Srbji radi na „prepariranju javnog mnenja“ da nam ne treba Kosovo, da nam je kamen za vratom i mač nad glavom, a sve „da bi se pripremili za neko rešenje“.

„Priznavanje od strane Srbije bio bi materijal za novi sukob. Srbi to nikada ne bi prihvatili. Vučić ne sme da raspiše referendum, jer tu nastupamo iracionalno isto kao sa ljubavlju prema Rusiji. Traži se modus za to da ga priznamo a da ga ne priznamo“, objašnjava Pivljanin.

Atentati na Vučića: Zloupotrebljava i svoju bezbednost

List Nova je objavio da „režim od bezbednosti predsednika pravi rijaliti“. Pivljanin kaže da od kada je „taj cirkus počeo“ i završio se, pravljena je inverzija.

„Koja nas sa ove druge linije optužuje kako nam je bilo zanimljivo svedočenje Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, a sad kao prećutkujemo ovo što je Srđan Lalić rekao u vezi atentata. A stvar je sasvim obrnuta. Dakle, prećutkivnao je ono što su govorili Belivuk i Miljković, pa su se pozivali na Kodeks novinara da ne izveštavaju. Međutim, ja ne verujem ni jednima ni drugima“, rekao je glavni urednik novina Nova.

On je istakao da ova igranka mora da se završi i da je prešla svaku granicu i meru.

„Vlast i Vučić su zloupotrebili sve i došao je do kraja kao onaj lopov kada više nije imao šta da krade pa je počeo sebe da džepari. Tako i sebe zloupotrebljava i svoju bezbednost. Nije se s tim igrati“, istakao je Pivljanin.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare