GRAFIKA Sve o naplati karata u Beogradu: Ko i kako plaća, a ko se vozi besplatno

Vesti 17. maj 202311:46 82 komentara
Beoinfo

Od danas, 17. maja, u Beogradu je počeo da se primenjuje novi sistem naplate javnog prevoza. Ovo su sve informacije koje treba da znate.

Najveća novina je to što sve vrste karata (vremenska, dnevna, nedeljna i mesečna) od danas mogu da se plaćaju SMS porukama koje se šalju na broj 9011.

Prema novom sistemu grad je podeljen u tri zone: „A“ zona u koju spadaju centralne gradske opštine, Surčin i Grocka, „B“ zona u kojoj su Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Barajevo, Sopot i deo Grocke. „C“ zona su prethodne dve zone zajedno – „A“ +“B“.

N1

Karta se plaća tako što se na broj 9011 šalje tekst koji sadrži oznaku zone i oznaku za tip karte. Na primer, ako želite da kupite vremensku kartu (traje 90 minuta) u „A“ zoni, poslaćete poruku A90. Za „B“ zonu tekst bi glasio B90.

Pročitajte još:

Dnevna karta ima oznaju „1“ – tekst za „A“ zonu „A1“, nedeljna karta ima oznaku „7“ – tekst poruke za „A“ zonu „A7“, mesečna karta ima oznaku „30“ – tekst poruke za „A“ je „A30“.

Cene karta u „A“ i „B“ zoni iznose isto. Najjeftiniji prevoz koji će građani plaćati je vremenska za „A“ ili „B“ zonu i ona iznosi 50 dinara, dok vožnja od 90 minuta u „C“ zoni košta 100 dinara.

Dnevne karte su 120 ili 150 dinara, nedeljne 800 ili 1.000, a mesečne 2.200 ili 3.300 zavisno od zone.

Prodajna mesta

Beoinfo

Karta za prevoz će moći da se kupi i u papirnoj formi. U Beogradu su predviđena prodajna mesta na pet lokacija, i po jedno u Mladenovcu, Obrenovcu, Lazarevac, Barajevo i Sopot.

Provera karata i kazna za „švercovanje“

Proveru karata u javnom prevozu obavljaće komunalni milicajci, takozvani „Beli“. Njemu se pokazuje povratna poruka koju ste dobili prilikom plaćanja SMS-om, a u kojoj piše vreme do kada karta važi.

N1 Beograd

Na papirnim kartama, kako se vidi u primeru objavljenom na sajtu Grada, navedeno je vreme važenja karte, što je sat i po od momenta kupovine.

Ukoliko putnika zateknu bez karte u gradskom prevozu, biće mu napisana kazna od 5.000 dinara.

Ko sve može besplatno da se vozi

Noćni prevoz, od ponoći do četiri sata ujutro, je besplatan za sve kategorije stanovnika.

N1

Pored osnovaca, besplatan prevoz će sada važiti i za srednjoškolce, odnosno do 19. godine. Kako je objasnio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, njima će se izdati besplatne karte i one će važiti do završetka 4. razreda srednje škole.

Karte će biti besplatne i za sve Beograđane starije od 65 godina, koji treba da izvade svoju personalizovanu doživotnu karticu. Ova kartica će se izdavati u svim opštinama.

Šta ako na starim karticama imate novac

Iako je najavljeno da od danas važi novi sistem naplate karata, neki Beograđani su danas uspeli da iskoriste stare Beogradske kartice u vozilima u kojima su ostali validatori. Kontrolori su očitavali ove stare karte i putnicima nisu tražili nove.

Međutim, validatori su uklonjeni iz mnogih vozila, pa građani nemaju uvek priliku da potroše novac koji im se zatekao na karticama.

Gradonačelnik Šapić najavio je da će postojeće mesečne i godišnje biti „prevedene“ u nove. Što se tiče nepersonalizovnaih kartica, za vrednost novca koji imaju na njima dobiće nove papirne karte.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare