Profesori o plakatima: „Političke poternice“ kao u mračna vremena SSSR i nacizma

Vesti 18. mar 202319:137 komentara

Plakati su se pojavili u danu za kada je bila najavljena zajednička tribina Fakulteta političkih nauka i Filozofskog fakulteta iz Prištine, a koja je otkazana nakon što su FPN-u stigle preteće poruke. Predstavnici akademske zajednice kažu da je reč o opasnom ugrožavanju bezbednosti predavača i da bi nadležni morali da reaguju.

Bez obzira ko je plakate sa natpisom „Izdajnik“ lepio na ulici, odgovornost je na strani režima koji je podelio društvo do ekstremnih razmera, kaže Zoran Stojiljković.

Povezane vesti

„Ovo su više političke poternice. Ovo je vrsta pozivanja na sukob i ugrožavanje bezbednosti ljudi. Znate, politički plakat je nešto drugo. Ovde, moje mlade kolege, talentovane ljude stavljate na stub srama, izjednačavate ih sa nečim što nema nikakvu proveru. Isto to radite opoziciji sa druge strane. Vežbate tu vrstu priče i to postaje politička patologija i najava političkog konflikta“, ističe Stojiljković.

Takvi plakati su se koristili u mračna vremena u nacističkoj Nemačkoj ili Sovjetskom Savezu, kaže profesor Filozofskog fakulteta u Nišu Neven Obradović.

„Mi imamo jednu političku kakofoniju. Glavni problem je što su to opasna targetiranja, njima se deluje na neke najniže emotivno-afektivne poruke kod građana“, smatra Obradović..

Targetranje FPN-a je, prema rečima profesora Dušana Pavlovića, povezano sa političkim procesom koji se odvija u Briselu. Pavlović ima poruku za sve koji su gnevni.

„Državu – vladu i predsednika očekuju neke dosta teške odluke koje se tiču teritorijalnog integriteta. Ako tražite odgovorne za takve odluke treba da idete ispred Skupštine, Vlade i Predsedništva Srbije, jer tu sede ljudi koji donose takve odluke“, kaže Pavlović.

Fakultet političkih nauka podneo je policiji prijavu i traži odgovornost za autore plakata. Policija i tužilaštvo se do sada nisu oglasili.

Komentari

Vaš komentar