Plan kojim je Informer TV dobio dozvolu: Voditelj priča sam sa sobom, šamaranje

Vesti 28. jun 202319:43 14 komentara
DRAGAN J VUCICEVIC
BETAPHOTO/Press centar UNS

Poslanica Jelena Jerinić iz Zeleno-levog kluba objavila je na Tviteru elaborat Informer TV-a na osnovu kog je ova kablovska televizija od REM-a dobila dozvolu za emitovanje - samo dva dana nakon što su podneli taj zahtev.

Ona je juče postavila pitanje i u Skupštini Srbije šta je to što je omogućilo Draganu J. Vučićeviću da u ovako ekspresnom roku dobije i televiziju, podsetivši da je jedan od zahteva protesta „Srbija protiv nasilja“ gašenje tabloida koji promovišu nasilje, a u čemu Vučićevićev medij prednjači.

Iako je zahtev da dobije elaborat podnela još 2. juna, on je stigao tek jutros, nakon njenog obraćanja u Skupštini Srbije.

U elaboratu (koji je prepun grešaka u kucanju) navodi se da će televizija prenositi svakodnevne vesti iz dnevnog lista Informer, ali i kako je istovremeno jedan od njenih ciljeva da „doprinese podizanju opšteg kulturnog i obrazovnog nivoa građana“.

Što se tiče informativnog programa, Informer je najavio da će se televizija uključivati u kolegijume istoimenog dnevnog lista, a kao zabavni da će imati sadržaje poput „Pitajte me za prvi milion“, „Povratak zaboravljenih“, „Ja nemam talenat“, „Pokaži mi stan, ali odmah“.

Kao poseban sadržaj, oni su istakli emisiju „Srbija na prvom mestu“ – autorsku emisiju posvećenu „novom patriotizmu u aktuelnom trenutku“.

elaborat informer
Twitter/Jelena Jerinić

Profesionalizam s kojim je elaborat napisan naročito dovodi u pitanje sledeća rečenica:

„Jutarnji program Informer televizije napravljen po meri običnog narodskog čovekabez preterane forme i upeglanosti“, navodi se, a greška u kucanju je zaista iz elaborata.

elaborat informer
Twitter/Jelena Jerinić

Između 11:15 i 11:45 najavljena je live emisija „Patrola Informera“ u kojoj „reporter, ozvučen, prilazi ljudima na ulici i postavlja im ‘nezgodna pitanja’ – zašto se parkirate na travnjaku, zašto bacate smeće van kante, zašto pljujete na ulici… Kamerman sve to snima sa udaljenosti, tako da se sagovornici čuju i vide iz daleka, ali im se ne vide jasno lica (potpuno su blurovani kada psuju, negoduju, napadaju novinara…). Potrebna je jako dobra, ‘brza’ montaža“, navedeno je.

elaborat informer
Twitter/Jelena Jerinić

Termin između 23:00 i 01:00 sati ocenjen je kao „idealan za ‘prvenstvo u šamaranju’, pokeraške emisije, stare, zanimljive, dokumentarce izvučene iz arhive…“.

Takođe, oni planiraju da u „razvijenijoj fazi“ između 01:00 i 06:00 emituju i „noćni lejt najt program tokom koga jedandežurni novinar i urednik priča sam sa sobom“.

elaborat informer
Twitter/Jelena Jerinić

„Bukvalno kao da su tri ortaka sela i uz pivo napisala devet strana nečega što zvuči kao: ‘E, brate, što bi bilo strava kad bismo imali svoju televiziju'“, ocenila je narodna poslanica.