Plan razvoja Beograda na javnom uvidu, znaju li građani kako će se razvijati

Vesti 19. jun 202219:15 10 komentara

Kako će Beograd izgledati u narednih 20 godina? Generalni urbanistički plan Beograda do 2041. godine nalazi se na ranom javnom uvidu do 30. juna ove godine. Da li je bilo dovoljno konsultacija sa javnošću za plan koji će odrediti kako će se prestonica razvijati i izgledati u narednih 19 godina?

Izrada Generalnog urbanističkog plana za Beograd do 2041. godine, započeta je pre tri godine. Iz više od 30 ekspertskih organizacija i neformalnih građanskih inicijativa tvrde da od tada – do danas – nije bilo dovoljno konsultacija sa javnošću. Zbog toga traže da se u što kraćem roku organizuju javni događaji i prezentacije tog plana.

Povezane vesti

„Strategija razvoja Grada Beograda na koju se GUP poziva je istekla, prostorni plan je istekao…i onda se pitamo na osnovu čega pravimo ovaj strateški pravac razvoja za naredne dve decenije, ako on nije utemeljen u struci, a nismo čuli ni potrebe građana…“, kaže Ljubica Slavković, iz stručne organizacije „Nova planska praksa“.

Ispred “Beogradskog izloga” u Knez Mihailovoj ulici građani svakog radnog dana mogu da se informišu o detaljima plana, a zainteresovani tokom trajanja ranog javnog uvida, do 30. juna, u pisanoj formi, svoja mišljenja o predloženim rešenjima mogu dostaviti Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, preko pisarnice.

„Imaćemo nakon ovoga – negde da kažemo krajem jeseni ili početkom zime – pravi javni uvid, što znači konkretno, imaćemo konkretne primedbe na dokument, imaćemo javnu sednicu gde ćemo moći da razgovaramo sa ljudima…“, glavni urbanista Beograda uverava Marko Stojčić.

Da li je jedna takva javna sednica dovoljna da se plan promeni prema potrebama građana?

„Ona služi kao jedan sastanak gde se građanima odgovara na njihove primedbe. Mnogo pre toga građanima treba da se predstavi plan, koncept i da se zajedno sa širom javnošću – kad kažem građani mislim i laici i struka, da se zajedno sa građanima radi na izradi tog koncepta…“, dodaje Ljubica Slavković.

A ako se građani pozivaju da daju svoje mišljenje, da li to znači da se Gradski urbanistički plan pravi po njihovoj meri? Prema rečima nekadašnjeg glavnog arhitekte Beograda, novi plan, ako bude usvojen, samo će potvrditi ono što je rađeno u Beogradu prethodnih godina, po volji investitora i vlasti.

„Na primer, ozakonio je, ako bude usvojen naravno, tu nemoguću liniju metroa, usvojio je izgradnju na obalama reka i tako dalje… To je zapravo jedan način da to što investitori i vlast kao jedna udruga žele da učine, to se generalnim planom definiše… Za Beograd na vodi vi ste imali primedbe Srpske akademije nauka i umetnosti potpuno neprimećene i nekako izbegnuto da se na to odgovori“, ističe nekadašnji glavni arhitekta Beograda Đorđe Bobić.

Usvajanje plana nema rigidno definisan rok, tako da prostora za pritisak javnosti, ako ga neko uopšte i želi, još uvek ima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare