Izveštaj o Kosovu u drugom planu, u diskusiji u Skupštini „učestvovala“ i BIA

Vesti 15. sep 202219:19 66 komentara

Jeste trajala dva dana, ali u raspravi u Narodnoj skupštini koja je bila posvećena kosovskom problemu, nije se čula nijedna konkretna ideja ili rešenje - u fokusu duel predsednika države i poslanika opozicije. Da li je Vučić predriblao neistomišljenike ili se u Skupštini igralo protivno njenim pravilima?

Isplanirano ili neplanirano, tek plan za Kosovo bio je u drugom planu. Bukvalno, u pet do 12, u ponoćnoj završnoj reči predsednik Srbije objasnio je da Rusija i Zapad ne žele kompromis, već poraz druge strane u ratu u Ukrajini, a to, kaže, dodatno komplikuje i pitanje Kosova.

„Oni moraju da uđu u UN, vi ne morate formalno kao Srbija da priznate, ja nemam dokaze, ali pretpostavljam da bi mogao da bude plan. Nalazimo se između čekića i nakovnja“, kazao je Vučić.

POVEZANE VESTI

A čekić se baš istakao u dvodnevnoj skupštinskoj raspravi predsednika države i poslanika opozicije, jedni u klin, drugi u ploču.

„On je sve ovo napravio da bi podelio odgovornost za kosovsku politiku, što pokazuje da je politički nesiguran u ovom trenutku to je suština. I drugo, ovo je redak slučaj da je zbog toga morao da se konfrontira sa poslanicima, neprekidno im je odgovarao, svađao se, to ne rade predsednici, to je nedostojanstveno, sve je to na jedan lični razgovor tipa ‘znam ja sve o vama, imam ja dosije'“, naveo je psiholog Žarko Korać.

„Onda gospodine Ristiću prihvatiste 120.960 evra od prištinskog režima“, čulo je od Vučića. „Ovo je bilo preko računa, ovo je bilo preko računa, zato sam znao tačnu cifru, a znate šta je uradio, zato je mislio da se to ne zna, zato što je od 2001. do 2013, dok je bio u vlasti, nije podizao za to vreme, a onda podigao odjednom,  misleći da se neće videti u sistemu, ali se videlo naravno“,  izjavio je predsednik Srbije u Skupštini.

„Moraćete da dokažete, da pokažete“, odgovorio je Slaviša Ristić iz pokreta „Otadžbina“.

Vučić je obećao da će pokazati papir, samo pitanje je odakle predsedniku kompletan uvid u nečije stanje na računu.

„Sve službe ove države, od BIA do njegovih kabinetskih službi, su mu pripremile dosije svakog poslanika koji uključuju i tvitove i fotografije, pritom najveći deo lažnih i namontiranih, ali njemu nije smetalo“, izjavio je Miroslav Aleksaić iz Narodne stranke.

I poslanik DS Srđan Milivojević tvrdi da je predsednikov tim sedeo na balkonu Skupštine i s tog mesta slao SMS poruke u BIA.

„Tamo se nalazi i operativni centar gde oni sede i botuju, istog trenutka kreće lavina bot komentara na Tviteru, ali stižu i informacije koje se predaju ljudima koji sede pored njega, Ivica Kojić i drugi sve vreme donose papire, fotografije o svakom od nas koji će govoriti“, izjavio je Milivojević.

Na pitanje ima li tu zloupotrebe podataka, profesor FPN Dušan Spasojević odgovara da deo tih podataka jeste javan, ali ima jedno ali.

„Ali, sama ta ideja da vi ne razgovarate sa ljudima o onome o čemu vas pitaju, nego vadite iz arhive neke stvari koje su potpuno nevezane za temu, je potpuno neprihvatljivo. On je svako pitanje pomerao na lično i pomerao fokus. To je stvarno nešto što do sada nismo videli“, kaže Spasojević.

Poslanici opozicije kritikovali su i predsednika parlamenta što, kako kažu, nije dozvoljavao replike i nije reagovao na prijave povrede Poslovnika, a s druge strane je Vučiću davao neograničeno vreme. Taj pogled na sat je Vladimir Orlić iskoristio da se u ime Skupštine posebno zahvali predsedniku.

„Punih 14 sati danas, i da u pravu ste, i 11 sati juče sedi tu sluša vas, svakoga, nije izlazio nijednom, nije ni jeo, ni pio, ni odmarao, čak ni šetao“, rekao je Orlić.

„To treba da govori da je on čovek snažniji i posebniji od drugih, on je supermen koji može sve . I svi ti govori poslanika su njemu bili samo rampa da on lansira svoje ideje i da još jednom učvrsti o sebi ideju o čoveku koji radi sve što može, najviše što može, ima neverovatne uspehe“, mišljenja je Vesna Mališić, zamenica glavnog i odgovornog urednika nedeljnika NIN.

N1: I uspeo je u tome?

„Da, uspeo je u tome“, dodaje.