„Smart“ zgrada, ali garaže potopljene – platili ih 15.000 evra

Shutterstock

Poput stanara u "Beogradu na vodi" i građani nove pametne (smart) zgrade u Vojvođanskoj ulici na Bežaniji u Beogradu imaju problem sa vodama koje im plave garaže. To se dešava gotovo svaki put kada pada kiša bez obzira na intenzitet, a samo tokom februara kako kažu stanari, to se desilo tri puta. Iako investitor i projektantska firma rade na saniranju, poplave se ponavljaju.

Razlog tome je, prema njihovim rečima, zapušenje, odnosno manjak kapaciteta vodovodno kanalizacione mreže. Navodno se nedavno započelo sa radovima na vodovodnoj mreži, ali za sada ostaje nejasno pitanje kada će se rešavati i fekalna kanalizacija.

Javno preduzeće Beogradski vodovod i kanalizacija nije odgovorilo na pitanja portala N1 u vezi sa radovima na mreži, a građani koji su platili po 15.000 evra za garažno mesto strahuju da bi vlaga mogla da krene i naviše ka stanovima.

Stanari zgrade brinu da li će ovaj problem biti rešen pre nego istekne garancija za zgradu. Oni kažu da je plavljenje podzemnog parkinga započelo čim su se uselili početkom 2022. godine. Posebno teško je bilo početkom jula kada je posle jakog pljuska garaža izgledala kao vodopad.

Povezane vesti

„Uselili smo se februra 2022. godine. Ispočetka nismo parkirali, jer nije bilo sve završeno u garaži. Počeli smo da se parkiramo tek u maju. Prvo veliko curenje desilo se kada se garažni lift napunio vodom početkom juna“, kaže za portal N1 jedna od porodica iz Vojvođanske 12.

Kako navode, investitor Roma kompani i projektant Siti (City) invest na zamerke u vezi sa stanovima su blagovremeno reagovali, ali da kada je u pitanju garaža, iako su dolazili majstori za isušivanje, plavljenja se redovno ponavljaju.

Usko grlo ispod vode

„Zgrada se nalazi između Vojvođanske i Pere Segedinca na Bežaniji. Ulica Pere Segedinca je usko grlo i posle najmanje kiše je poplavljena. Vodovodno-kanalizaciona mreža nije dobro urađena. Iz velikih cevi se prebacuje u manje. Garaže su na nižoj tački od nivoa vode. Čak je i ventilacioni otvor u garaži je ispod nivoa vode“.

Kažu da su prošlog leta tokom sastanka koji je održan u garaži morali da se evakuišu usled ogromne količine vode: „Zvala sam investitore i jednom su mi rekli da koristim GSP, a platili smo 15 hiljada evra za garažno mesto. Situacija je takva da je garaža uvek vlažna jer ne stiže da se osuši zmeđu dve kiše. Ono što nas dodatno plaši jeste mogućnost da vlaga krene da se penje“.

Šta će biti sa fekalnom kanalizacijom

Garaže se suše tehnikom upumpavanja kristala koji upijaju višak vode, a prema rečima stanara u pitanju je ekipa koja je radila isušivanje u Obrenovcu posle poplava iz 2014. godine.

Projektantski biro Siti invest u izjavi sa portal N1 kaže da problem postoji, da su u poslednja dva meseca tri puta prijavljivali zapušenje ulične kanalizacije i da su nakon prijave „pre ili kasnije reagovali i otpušili zapušenje“.

Rekonstrukcija (ni)je planirana
Jedini odgovor institucija, stanari su dobili novembra 2022. godine kada je Direkcija za građevinsko zemljište odgovorila kako prema planskoj dokumentaciji za tu godinu nije previđena rekonstrukcija vodovodno-kanalizacione mreže.

Kako navode, u tim slučajevima se ispod objekta i ulice stvaralo jezero što stvara ogroman hidraulički pritisak na podzemne etaže objekta.

„Poslednjih dana naš izvođač hidroizolacije “Lever” na licu mesta radi na sanaciji prodora koji su u garantnom roku. Kompletan prostor ostava su radi dodatne sigurnosti detaljno obradili, a naročito spojeve zidova sa podom kao i obodnih zidova po celom obimu“, kažu u Siti investu.

Oni navode da je, prema njihovim saznanjima, Beogradski vodovod i kanalizacija (BVK) započeo sa aktivnostima za izgradnju kišnog kolektora u Gandijevoj ulici koji bi trebalo da obezbedi adekvatan priključak kišne kanalizacije iz ulice Pere Segedinca koji se do sada ulivao u fekalnu kanalizaciju: „Mišljenja smo da će nakon izrade uličnog kišnog kolektora plavljenje ulice nakon kiša biti rešeno. Ostaje pitanje zapušenja fekalne kanalizacije koje se dešavalo do sada, a u tom smeru prema našim saznanjima, BVK nije poduzeo nikakve korake“.

JP Beogradski vodovod i kanalizacija nije odgovorila na pitanja portala N1. Da li će stanari nove zgrade ostati bez plaćenih garaža i da li će možda doći i do izlivanja fekalija, saznaće se uskoro.