Plavšić: Lekari su ogorčeni zbog vraćanja u kovid sistem, ispaštaju i pacijenti

Vesti 27. jan 202214:45 35 komentara
kovid slavica
N1

„Lekari su ogorčeni jer već peti put prelaze u kovid sistem, premoreni su, neki su i vraćeni sa godišnjeg odmora. Imaju veliki broj zakazanih pregleda, kontrola i operacija, to će sad sve morati da se odloži, zbog čega pacijenti mnogo trpe“, ističe u razgovoru za portal N1 dr Slavica Plavšić, komentarišući informaciju da se KBC „Dr Dragiša Mišović“ u petak vraća u kovid sistem.

Članica Saveta udruženja Ujedinjeni protiv kovida (UPK) smatra da je strašno to što je „zavladalo mišljenje da je ovo kraj koronavirusa i da je omikron samo lakši oblik“.

„To je veoma opasno stanovište, jer u ovom ogromnom broju novozaraženih pojavljuju se sve više i teži oblici kovida koji zahtevaju hospitalizaciju. Bolnica u Batajnici je skoro puna, do vikenda će biti popunjeni svi njeni kapaciteti“, navodi Plavšić.

Povezane vesti:

Naglašava da Srbija ne može da se poredi sa Izraelom ili Velikom Britanijom, što se, kako kaže, poslednjih dana često može čuti, navodeći za to četiri razloga.

„Prvo, naš stepen vakcinacije je mnogo niži. Zatim, populacija nam je starija i bolesnija, treći razlog je naš mentalitet koji se ispoljava kroz nepoštovanje mera, a četvrti je prisutnost delta soja. Od omikrona se uglavnom zaražava mlađa populacija koja prolazi sa lakim simptomima, ali infekcija potom često prelazi na starije ukućane, koji imaju pridružene bolesti i dobijaju težu formu kovida“, objašnjava sagovornica portala N1.

Plavić upozorava na svakodnevno povećanje svih kovid brojeva, od novobolelih, preko hospitalizovanih i pacijenata na respiratoru, do preminulih, dodajući da su to zvanični podaci i da su stvarni brojevi „mnogo, mnogo veći“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare