Plavšić (UPK): Hitno zabraniti sva okupljanja, kovid propusnice nemaju svrhu

Vesti 09. sep 202107:30 > 07:41 159 komentara
Dragan Mujan/Nova.rs

„Pod hitno treba zabraniti sva javna okupljanja dok još nije kasno, jer smo u periodu eksponencijalnog rasta broja zaraženih. Ništa ne znači ni uvođenje kovid propusnica, jer se to ne sprovodi kako treba. Niko ne gleda lične karte, pa na jednu kovid propusnicu može da uđe dvadeset ljudi, dok za privatne zabave to ionako nije izvodljivo. Jedino rešenje je zabraniti javna okupljanja i privatne proslave do daljeg, odložiti ih za neko bolje vreme“, kaže za portal N1 prim. dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti i članica Saveta udruženja Ujedinjeni protiv kovida (UPK).

Sagovornica portala N1 smatra da „treba svesti na minimum sve kontakte, koliko god da je to nepopularno i teško“.

Povezane vesti:

„Nastavlja se eksponencijalni rast broja novoobolelih i zaista ne znam zbog čega se ne sastaje Krizni štab i zašto ne donosi tu jedinu validnu moguću meru, a to je apsolutna zabrana masovnih okupljanja. Sve što može da se zatvori, osim škola, treba zatvoriti. Žao mi je, ali to je jedini način da se obuzda epidemija. I vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija. Obavezna za zdravstvene i prosvetne radnike, kao i za sve koji su u kontaktu s velikim brojem ljudi. Poštovanje mera se podrazumeva, obavezno nošenje maski i držanje fizičke distance“, ističe Plavšić.

Prema njenim rečima, u poslednje vreme je mnogo zaraženih među mladima, znatno više nego što je to bio slučaj ranije. Neki od njih, dodaje, završavaju u bolnici sa veoma teškim oblikom bolesti, a među njima ima i jedva punoletnih.

„Najviše mladih zaražava se na masovnim okupljanjima“

„Masovna okupljanja su bukvalno izvori zaraze i odatle se regrutuje najveći broj obolelih među mladima jer su upravo oni najčešći učesnici takvih događaja, a tu ubrajam i privatne proslave. Kovid svakome od nas može da se desi, on vreba sa svih strana jer je ogromna cirkulacija virusa u populaciji, a premalo je vakcinisanih da bismo dostigli kolektivni imunitet“, naglašava Plavšić.

N1

Kako kaže, velika je zabluda vakcinisanih pacijenata da ne mogu da se zaraze, dodajući da je „korist od vakcinacije precenjena“.

„Vakcine prvenstveno služe da bi nas zaštitile od teških oblika bolesti i smrtnog ishoda, ali ne i od zaražavanja, pogotovo sada kada je delta soj apsolutno dominantan. Zaražavanje je stoga moguće i ako se vakcinisane osobe nađu u bližem kontaktu sa obolelima, naročito kada je na malom prostoru izložen velikoj količini virusa“, upozorava Plavšić.

Zaraženi i gosti na svadbenom ručku bez igranja i pevanja

Ističe i da situacije iz njenog neposrednog okruženja govore o tome kako se ljudi lako zaražavaju u poslednjih nekoliko dana.

„Primera radi, na jednom svadbenom ručku za četrdesetak zvanica, koji je bio organizovan bez muzike, igranja i pevanja, zarazilo se sedmoro ljudi. Nalazimo se u veoma opasnom periodu, zato moramo izbegavati sve aktivnosti koje nisu neophodne“, zaključuje naša sagovornica.