Plenković tražio da predsednik Evropskog saveta najpre bude socijalista, a potom neko iz EPP

Vesti 18. jun 202414:06 0 komentara
AA/ABACA/Abaca Press/Profimedia

Premijer Hrvatske Andrej Plenković potvrdio je pisanje medija da je na internom sastanku Evropske narodne partije (EPP) tražio da funkciju predsednika Evropskog saveta prve dve i po godine mandata dobije socijalista, a potom neko iz EPP.

„Ne znam ko je to pustio van, ali stojim iza svega što sam rekao i mislim da je to dobro za našu političku porodicu“, rekao je Plenković, preneli su danas hrvatski mediji.

Pozivajući se na neimenovane izvore, pojedini mediji objavili su da je na jučerašnjem internom sastanku EPP Plenković tražio da funkciju predsednika Evropskog saveta prve dve i po godine dobije socijalista, a druge dve i po godine neko iz EPP-a da se ne bi dogodilo da za dve i po godine stranke desnog centra ostanu samo na funkciji predsednika Komisije.

Kako je prenela Hina, Plenković želi da žrtvuje pola mandata čelne pozicije EU komisije za više vodećih EU funkcija. O ideji hrvatskog premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), koja je deo EPP, izvestio je portal Politiko.

Plenković je u izjavi novinarima u Briselu rekao i da EPP mora da traži više nego što je dobila 2019.  godine, budući da je na ovim izborima ostvarila „uverljivu pobedu“.

On je dodao da u obzir treba uzeti ne samo četiri funkcije u EU, nego da treba razgovarati o funkcijama generalnog sekretara NATO, Evropskog saveta i predsednika Evropske investicione banke.

„U tom kontekstu treba videti kako se reflektuje volja birača na evropskim izborima i kako se reflektuje trenutno stanje u vladama pojedinih država članica“, rekao je Plenković i dodao da je takav stav izneo na sastancima EPP.

On je u ponedeljak uveče u Briselu posle neformalnog samita EU ponovio da nije zainteresovan za neku od evropskih funkcija i da je „željan trećeg mandata“ na čelu hrvatske vlade.

HDZ je na nedavnim parlamentranim izborima osvojio najviše glasova i uz pomoć desničarskog Domovinskog pokreta i dela poslanika nacionalnih manjina, formirao vladu koju treći put zaredom vodi Plenković.

U javnosti se već dugo spekuliše da je hrvatski premijer zainteresovan za neku od pozicija u EU, ali je on to više puta demantovao.

Ne nedavnim izborima za Evropski parlament, lista HDZ koju je predvodio Plenković osvojila je šest od ukupno 12 hrvatskih mandata.

„Mislim da smo dobro procenili da baš ja nosim listu i na taj način dam dodatnu snagu i obezbedim dva mandata više nego 2019. Po meni se ta odluka da se mobilizujemo na najvišem nivou pokazala uspešnom“, rekao je Plenković novinarima u Briselu.

Čelnici država članica EU razgovarali su u ponedeljak uveče na neformalnoj radnoj večeri o raspodeli vodećih pozicija u evropskim institucijama posle evropskih izbora održanih 9. juna. ;

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!