Plivanje za Časni krst širom Srbije, u skladu sa epidemiološkim merama

Vesti 19. jan 202113:59 > 16:15 20 komentara
Tanjug/Tara Radovanović

Na Adi Ciganliji danas je povodom Bogojavljanja održana plivačka trka za Časni krst, ali je bila revijalnog karaktera.

Ove godine zbog epidemiološke situacije nije održana litija do Savskog jezera (Ade Ciganlije), kao ni masovno takmičarsko plivanje i kulturno umetnički program.

Za krst je plivalo 12 izabranih plivača, učesnika plivanja za Bogojavljenski krst iz prethodnih godina.

Opština Zemun saopštila je da se i u toj opštini plivalo za krst u Dunavu, ali da je to učinilo samo šest plivača, tri devojke i tri momka, bez publike zbog epidemije.

Predsednik opštine Gavrilo Kovačević rekao je da je plivanje organizovano skromno, ali dostojanstveno.

U toj opštini pobednica trke je studentkinja Kriminalističko-policijskog univerziteta Anja Vukajlović i odlikovana je statuom Bogojavljenskog plivača, viteškim plaštom i medaljom SVEBOR saveza iz Beograda.

Dečak prvi do krsta u Kragujevcu

Dečak Filip Milivojević (14) je bio najbrži u „Plivanju za Časni krst“ na jezeru u Šumaricama, gde su se nadmetala 33 učesnika među kojima dve devojke.

Učesnici su preplivali 33 metra do krsta, jer broj 33, po predanju, simbolizuje broj Hristovih godina.

FoNet/Božana Pavlica

Pobednik Filip Milivojević se aktivno bavi plivanjem i najmlađi je pobednik bogojavljenskog plivanja koje se u Kragujevcu organizuje od 2004. godine. Organizator je Eparhija šumadijska, a pokrovitelj Grad Kragujevac.

Televiziji Kragujevac koja je direktno prenosila rekao je da treba biti psihički jak i „znati šta radiš“, i da nije dovoljno samo se fizički pripremiti.

Zbog epidemije koronavirusa, organizatori su pozvali građane da ove godine ne pisustvuju plivanju.

U Nišu plivanje na otvorenom bazenu SC „Čair“

Policajac Miloš Čičić (26) prvi je doplivao do krsta u takmičenju koje je povodom Bogojavljenja organizovano u otvorenom bazenu Sportskog centra „Čair“.

Čičić, zaposlen u interventnoj jedinici Policijske uprave u Nišu, rekao je da mu je to druga pobeda u tom takmičenju i da je „voda bila ledena“.

Nadmetalo se 15 plivača, od prvobitno odabranih 19, zbog zdravstvenih tegoba učešće nije odobreno trojici plivača, a jedan je odustao pred sam start.

„Plivanje za Časni krst“  15. put je priredila Opština Medijana i sve učesnike nagradila opremom za plivanje i zlatnim lancem, a pobednika i s 30.000 dinara, lovorovim vencem, zlatnim lancem i priveskom.

Zbog epidemije, plivanje je bilo bez prisustva publike.

U Valjevu izostalo plivanje, Bogojavljanje obeleženo liturgijom

N1

U skladu sa odlukom Kriznog štaba Valjeva da se odlože sve manifestacije zbog aktuelne epidemiološke situacije, ove godine izostalo je tradicionalno plivanje za časni krst u reci Gradac kod Berkove brane. Bogojavljanje je obeleženo liturgijom i osvećenjem vode ispred valjevskih hramova, a ledeni krst spušten je sa Belog mosta na Kolubari u centru grada.

„Ove godine izostalo je tradicionalno Bogojavljansko plivanje za Časni krst zbog preporuka epidemiologa i zabrane okupljanja, ali to nas ne sprečava da se molitveno okupimo oko gospoda Isusa Hrista i da sledeću godinu sačekamo zajedo u zdravlju, radosti i blagostanju, i da ovu manifestaciju i viteški čin nastavimo“, rekao je okupljenima u porti crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Valjevu protonamesnik Slobodan Aleksić.

Plivanje za Časni krst se u Valjevu organizuje od 2010. godine. Ovo je drugi put da manifestacija nije održana, izostala je i 2018. godine zbog poplava.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare