Počasni defile povodom 78. godišnjice oslobođenja Beograda

Vesti 20. okt 202212:42 komentara
TANJUG/VLADIMIR SPORCIC

Počasni vod pitomaca Vojne akademije defilovao je danas beogradskim ulicama povodom 78. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Dvadesetak pitomaca prodefilovalo je od hotela „Moskva“ na Terazijama do Trga republike, noseći zastave Srbije.

Defile je pratila kolona koju su predvodili državni sekretar u Ministarstvu odbrane Branko Živanović, zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović, predstavnici Vojske Srbije i Saveza udruženja narodnooslobodilačkih ratova Srbije (SUBNOR), iza kojih se nalazio transparent „Prva proleterska narodno-oslobodilača udarna brigada“.

Defile, koji je održan u okviru manifestacije „Dani slobode“ koja traje do 1. novembra, završen je na Trgu Republike gde je postavljena bina, na kojoj su održani dramski i koncertni program.

Na trgu su takodje postavljeni i paneli sa motivima prvog jugoslovenskog visokotiražnog stripa „Mirko i Slavko“, o dva dečaka, partizanska kurira.

U Beogradu se danas obeležava 78. godišnjica oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, u znak sećanja na 20. oktobar 1944. godine kada su završene višednevne borbe u kojima je poginulo više hiljada pripadnika Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ), sovjetske Crvene armije i civila.

Beogradskom operacijom oktobra 1944. godine okončana je nemačka okupacija glavnog grada koja je trajala 1.287 dana, nakon čega je Beograd postao vojni, politički i administrativni centar nove, socijalističke Jugoslavije.

Prema različitim istorijskim izvorima, u borbama za Beograd poginulo je nešto manje od 3.000 boraca NOVJ i oko 1.000 crvenoarmejaca, dok je oko 14.500 vojnika ranjeno.

Nemačke snage imale su oko 15.000 poginulih i oko 9.000 zarobljenih.