(FOTO) Uništena avio-bomba pronađena u Nišu

Vesti 21. apr 202409:09 > 14:52 39 komentara

Avio-bomba pronađena na gradilištu Naučno-tehnološkog parka u Nišu uništena je u kamenolomu koji se nalazi između sela Sopotnica i Kaletinac, na obroncima Suve planine.

Stanovnici Sopotnice kazali su za portal Nova.rs da se detonacija čula u 13.57 časova, a prethodno je oko 11 časova tim krajem prošao konvoj u kome se osim kamiona sa eksplozivnom napravom nalazilo i nekoliko policijskih i vojnih vozila, vozilo Hitne pomoći i vatrogasno vozilo.

Prema pisanju Nove.rs detonacija se čula ne samo u Kaletincu i Sopotnici, već i u okolnim selima, Gornjem i Donjem Dušniku, Šebetu, Donjem Dragovlju i Ličju.

Avio-bomba zaostala iz NATO bombardovanja u Ulici Aleksandra Medvedeva u Nišu, izmeštena je sa te lokacije i od 10 sati evakuisanim građanima je dozvoljen povratak u svoje domove.

Premeštanje bombe otpočelo je u 8.10 časova, a završeno u 9.40. Od 10 sati evakuisanim građanima je dozvoljen povratak u svoje domove.

MUP Srbije
MUP Srbije
MUP Srbije
MUP Srbije
MUP Srbije
MUP Srbije
MUP Srbije
MUP Srbije
MUP Srbije
MUP Srbije

Akcija neutralisanja i uništavanja avio-bombe zaostale iz NATO bombardovanja u Ulici Aleksandra Medvedeva u Nišu otpočela je nakon što je stanovništvo dela naselja Stevan Sinđelić uspešno evakuisano.

V.d. pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić rekao je da je evakuacija dela naselja Stevan Sinđelić je uspešno završena, bez ikakvih problema.

Precizirao je da je evakuisano 1.300 ljudi, od toga 1.280 samostalno, dok je 20 smešteno u prostorije koje je obezbedio grad Niš, a 17 je zatražilo lekarsku pomoć koja im je omogućena, navodi se u saopštenju MUP-a.

MUP Srbije
MUP Srbije
MUP Srbije
MUP Srbije
MUP Srbije
MUP Srbije
MUP Srbije
printscreen N1

Načelnik Sektora za vanredne situacije je ukazao da će akciju neutralizacije bombe izvesti pripadnici Odeljenja za uništavanje eksplozivnih ostataka rata SVS i precizirao da je reč o avio-bombi MK 84, težine 1.000 kilograma, 2.000 libri kalibra, koja sadrži 430 kilograma eksplozivnog punjenja.

Čaušić je dodao da u ovoj akciji koja je počela jutros u 8.10 časova učestvuje oko 230 osoba, od kojih 144 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i gradskih službi grada Niša.

Istakavši da je reč o jednoj od najvećih bombi koja je pronađena na teritoriji Republike Srbije, Čaušić je naglasio da će po njenoj neutralizaciji, ona pod pratnjom uz zatvorene ulice trase kojom će se provoziti biti premeštena na bezbednu lokaciju van grada Niša, gde će biti uništena.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare