Odbor za kulturu većinom glasova odbio da raspravlja o intervjuu u Informeru

Vesti 03. okt 202212:35 104 komentara

Članovi resornog Odbora za kulturu i informisanje većinom glasova nisu prihvatili dnevni red zakazane sednice na kojoj je trebalo da se raspravlja o intervjuu osuđenog silovatelja listu Informer i o drugim pitanjima u vezi s medijima, pa je sednica završena. Rezultat glasanja je bio sledeći: sedam glasova je bilo za dnevni red, devet protiv, nije bilo uzdržanih, pa je zbog neusvajanja dnevnog reda sednica završena, javlja reporterka N1.

Kako javlja reporterka N1, zamenik Odbora Nebojša Bakarec se javio po poslovniku odmah nakon početka i optužio predsednika Odbora Sinišu Kovačevića da je sednica sazvana „na sramotan način“, kao i da se na ovaj način zloupotrebljava i privatizuje ovo telo parlamenta.

Povezane vesti

„Sednicu ste sazvali zbog pisanja Informera, a niste reagovali na napade i pretnje ubistvom porodici predsednika, to je sve čak i pozdravljeno. 9. maja ove godine, list Danas objavio je intervju sa pedofilom samo zato što je glumac, nigde nije napisano da je on u registru pedofila, vas kolega glumac Goran Jeftić“, naveo je Bakarec.

On je pozvao prisutne da glasaju za odustajanje od predviđenog dnevnog reda.

„Mi nikada nismo zloupotrebili odbor i sazivali zbog medija, N1 i Nova S“, napomenuo je Bakarec.

Članica Odbora iz redova Srpske napredne stranke Nataša Jovanović optužila je predsednika Sinišu Kovačevića da nije po poslovniku zakazao sednicu.

„Vi biste i Vučićevića, mene i Bakareca poslali na Goli Otok… Mi ovde ne možemo da uređujemo medije, već da ukažemo ako nisu u redu neki zakonski akti. Ovo je neprihvatljiv dnevni red i način kako je sazvana sednica“, ocenila je Jovanović.

Ćuta iscepao Informer

Poslanik poslaničke grupe Moramo – Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta doneo je primerak dnevnog lista Informer na sednicu, pozvao građane Srbije da ne kupuju više taj list,  i nakon toga je pocepao primerak Informera.

Poslanica Demokratske stranke Tatjana Manojlović izjavila je da je negovanje kulture dijaloga nešto što se od poslanika očekuje.

„Evidentno da je javnost bila uznemirena zbog puštanja na slobodu silovatelja… Ali ono što se desilo u Informeru nije samo pisano, nego je i video intervju uznemirio i povredio ne samo njegove žrtve, već sve žrtve silovanja. Važno je da pričamo o svim medijima koji izveštavaju tabloidno“, istakla je Manojlović i založila se za prihvatanje dnevnog reda.

Manojlović je poručila da je ovo tema koja je „iznad naših političkih razlika“.

odbor 1
N1

Danijela Grujić iz Stranke slobode smatra da je uloga članova skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje da prate i sprovođenje zakona, pa je ocenila „da je ova sednica relevantna“… „Nama je potrebna institucionalna reakcija“, naglasila je Grujić.

Na ovu sednicu su pozvani i predstabnici Ministarstva kulture i informisanja, ali se oni nisu pojavili.

Aleksandar Jovanović Ćuta se izvinio onima koje je pogodilo to što je iscepao primerak „Informera“, i ukazao je na primere izveštavanja ovog tabloida.

Obradović: Mediji da rade po zakonskom okviru

U daljem izlaganju lider Dveri Boško Obradović je naveo da ova sednica „primer kako treba da radi Skupština Srbije“.

Poslanicima Srpske napredne stranke je poručio da im „niko ne brani da na sednici hvale Informer i njegovog urednika Dragana J. Vučićevića“.

N1

Lider Dveri se komentarišući medije založio za ukidanje rijalitija na nacionalnoj osnovi.

„Ne može neki medij da radi šta hoće i kako hoće već to treba da bude ograničeno zakonom“ naveo je on.

Zalaže se za usvajanje dnevnog reda.

„Ako ne dozvolite vi iz vladajuće većine, onda se pitam šta vi krijete, koga štitite? Informer je javno glasilo vaše SNS, to svi znaju. Nemojte blokirati javnu raspravu o važnoj temi, vi branite taj intervju ako hoćete, ali nemojte blokirati raspravu, jer ćemo misliti da nešto krijete, i ne želite da se čuje“, poručio je Obradović.

Predstavnik „Zavetnika“ je naveo da će podržati dnevni red, jer „smatraju da je tema značajna“.

„Jasno mi je zašto brane Dragana J. Vučićevića, ali što brane ono što se dogodilo.. Tužilaštvo bi trebalo da reaguje na tekst, podnećemo predlog da tuzilaštvo reaguje“, napomenuo je predstavnik Zeleno-levog kluba Đorđe Pavićević.

Emotivno pismo novinarke An Mari Ćurčić

Nakok toga je predsednik Odbora Siniša Kovačević pročitao pismo novinarke An Mari Ćurčić koje je poslala ovom Odboru i u kojem poziva da se stane na put izveštavanju kojim se krši novinarski kodeks.

Nakon toga se pristupilo glasanju za dnevni red. Rezultat glasanja je bio sledeći: sedam glasova je bilo za dnevni red, devet protiv, pa je zbog neusvajanja dnevnog reda  sednica završena.

Pogledajte kako je izgledalo na sednici Odbora za kulturu i informisanje u emisiji N1 Studio Live:

Bakarec: Napad na Informer zbog intervjua je napad na Vučića

Poslanik i član skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Nebojša Bakarec izjavio na konferenciji za štampu nakon neusvajanja dnevnog reda da „smatra da sednica nije ni održana“.

Bakarec, koji je poslanik SNS, na konferenciji za novinare u Narodnoj skupštini rekao je da sednica Odbora za kulturu i informisanje na čijem je dnevnom redu bilo i „razmatranje načina na koji je sačinjen i objavljen intervju u novinskom listu ‘Informer'“ sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem, je u stvari „napad na (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića“.

„Ova sednica je navodno sazvana da razmatramo kako se uredjuju neki mediji, da osudjujemo medije, da budemo inkvizitori pojedinih medija, da lovimo veštice. Mi to nećemo raditi u ovoj ozbiljnoj instituciji“, rekao je Bakarec.Prema njegovim rečima, predsednik Odbora za kulturu i informisanje Siniša Kovačević nije sazvao sednicu „na poslovnički način“.

„Ovi koji su zakazivali sednicu Odbora za kulturu i informisanje na ovako skandalozan način rekli su šta im je motiv i šta im je poenta. Intervju sa manijakom u Informeru uradjen je po nalogu Vučića i sad udri na Vučića. Mi ne uredjujemo medije, mi veze sa tim nemamo, ali Kovačević je otkrio da je motiv sednice napad na SNS i Vučića“, kazao je Bakarec.

On je rekao da niko nije osudio Kovačevićevu raniju izjavu da su „poslanice SNS-a punjene silikonima“, niti intervju koji je list „Danas“ objavio sa „glumcem, osudjenim pedofilom i silovateljem kome je zabranjen rad s decom“.

„SNS se jednako ponaša prema svim medijima, nikada na sednici Odbora za kulturu i informisanje nećemo staviti ovakve tačke, da vršimo inkviziciju medija, lov na veštice ili osudu bilo kog medija. Ali nećemo ćutati na pretnje trpanja u šahte, kako su pretili bratu i sinu predsednika Vučića“, rekao je Bakarec.

Na pitanje novinara zašto nije tražio odlaganje sednice ili dopunu dnevnog reda, Bakarec je odgovorio da ni on ni drugi članovi Odbora ispred SNS-a to „fizički nisu mogli da urade“, jer je materijal za sednicu dobio u petak u podne.

„Pozvao sam Kovačevića da povuče dnevni red, a on to nije hteo. Sednica je trajala sat i deset minuta i izneli smo stavove o tome“, kazao je Bakarec i dodao da je tokom sednice Odbora „jedan poslanik divljački ustao i počeo da cepa novine“.

Kovačević: Sednica nije održana „zahvaljujući teroru“ većine

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje Siniša Kovačević izjavio je da današnja sednica tog odbora o intervjuu Informera sa silovateljem nije održana „zahvaljujući teroru“ većine.

Kovačević je na konferenciji za novinane u parlamentu kazao da nije dobro „stavljati glavu u pesak“ pred onim što se dogodilo, te ocenio da prava poruka vlasti glasi – ne diraj našeg.

Napomenuo je da to predstavlja i poruku ostalim propagandistima režima, te da će vlasnik Informera „već večeras il koliko sutradan artikulisati stavove predsednika Srbije“.

Poslanica iz redova Narodne stranke Sanda Rašković Ivić rekla je da je skandal što na intervju osuđenog silovatelja nije reagovalo Ministarstvo zdravlja i katedra za psihijatriju.

„Svako ko je patološki tip može da sledi ovaj put… Oni koji se bave mentalnim zdravljem ozbiljno su zakazali“, rekla je Rašković Ivić.

Podsetimo, poslanička grupa Ujedinjeni podnela je Kovačeviću inicijativu s predlogom zaključka o najoštrijoj osudi objavljivanja intervjua višestruko osuđivanog silovatelja, uz molbu za hitno sazivanje sednice Odbora o tome.

Ujedinjeni su tražili i da državni organi, u skladu sa zakonom, sankcionišu postupak Informera kao izrazito štetan po društvo.

Pošto je Informer objavio intervju sa silovateljem, juče je održan višečasovni protest ispred redakcije tog lista.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare