Počela sezona, a s njom i problemi – kome da se obrate prevareni turisti

Vera Krstić iz turističke agencije Elafonisi rekla je da turisti, u slučaju prevare, mogu da prilože reklamaciju na uplaćen aranžman turističkoj inspekciji i agenciji. Takođe je podsetila na uslove za ulazak u Grčku i dodala da je uvedena olakšica po pitanju dece - od 21.6. deca mlađa od 12 godina ne moraju da imaju negativan PCR ili antigen test.

Govoreći o tipovima prevara, Krstić kaže da je bilo slučajeva da ljudi uplate i rezervišu apartman ili hotel i onda odu na destinaciju – njima je rečeno da je 50m od mora ili pored mora, a on bude 500,600m, pa i kilometar.

„Danas je sve manje takvih prevara, jer se turisti više informišu i dostupnije su im informacije preko interneta“, kaže ona.

Kaže da je potrebno da prilože reklamaciju na uplaćen aranžman turističkoj inspekciji i agenciji.

„Ukoliko ne dobiju odgovor od agencije u zakonskom roku, onda se obraćaju inspekciji sa priloženim dokumentima“, kaže.

Dodaje da ih je Muzenidis travel, agencija iz Beograda obavestila 17.6. da se otkazuju sve rezervacije do 27.6, kao i da su juče dobili informaciju da su sve rezervacije do 31.7. otkazane.

„Informacije od same agencije jeste da je problem nastao u Grčkoj kod njihovih ino partnera. Procedura je sledeća, najbolje je da se jave agenciji kod koje su uplatili aranžman, da li je to subagent, ili direktno u Muzenidis travel u Beogradu, i da pronađu rešenje za problem“, kaže Krstić.

Na pitanje može li rešenje biti nadoknada štete, zamenski aranžman ili povraćaj novca, kaže da su moguće sve tri opcije.

„Imali smo slučajeve da su neki naši putnici već otputovali, mnogi subagenti su o svom trošku rezervisali zamenski smeštaj za svoje putnike i oni su otputovali“, kaže ona.

Kako je rekla, pošto je došlo do popuštanja mera, sezona je krenula vrlo lepo.

„Jedini uslov koji oni (u Grčkoj) zahtevaju jeste da se maske nose na otvorenom, maske se ne nose na plaži, već na otvorenom prostoru, na šetalištima, u prodavnicama… Što se tiče samog ulaska u Grčku, tu su popuštene mere, neophodno je da imate potvrdu o vakcinaciji, obe doze, minimum 14 dana da je prošlo od poslednje doze, ili negativan PCR ili antigen test. Uvedena je olakšica po pitanju dece – od 21.6. deca mlađa od 12 godina ne moraju da imaju negativan PCR ili antigen test“, kaže Krstić.