Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

Vesti 11. okt 202113:18 1 komentar
Francuska, vakcinacija, koronavirus
REUTERS/Stephane Mahe

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počela je danas, a na raspolaganju je 100.000 doza Torlakove vakcine, izjavila je direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović.

Ona je za RTS rekla da se veoma brzo očekuje isporuka 470.000 doza četvorovalentne vakcine, a potom još 100.000 doza „torvaks flu“ vakcine.

„Sve osobe koje su u posebnom riziku, imaju hronična oboljenja, osobe koje su na terapiji malignih bolesti i koje imaju bilo koje druge hronične zdravstvene tegobe potrebno je da se opredele i dođu na vakcinaciju u domove zdravlja zato što je period stvaranja imuniteta dve do tri nedelje posle primanja vakcine“, navela je Verica Jovanović.

Prema njenim rečima, zaštita od virusa gripa je i u ovoj sezoni od velikog značaja s obzirom na komplikacije koje se mogu javiti ako se udruženo jave virus gripa i kovida.

Video: RTS

Najnovije preporuke su da se vakcina protiv gripa i kovida mogu primiti istog dana u različite ruke, rekla je Verica Jovanović i dodala da laboratorijski virus gripa nije potvrđen u Srbiji.

„U vakcinama se nalaze oni sojevi koji su i prethodnih sezona bili korišćeni, ali po preporuci Svetske zdravstvene organizacije koja je odobrena za korišćenje u ovoj sezoni. To se radi na osnovu zastupljenosti sojeva vakcina na severnoj hemisferi za prethodnu sezonu. Radi se o dva tipa virusa A i dva tipa virusa B“, objasnila je Verica Jovanović.

Ona je poručila i da osobe koje se još nisu vakcinisale protiv kovida to mogu uraditi, a da osobe kod kojih je prošlo šest meseci od revakcinacije mogu da prime treću dozu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare