Vojska i policija održale zajedničku vežbu „Odgovor 2021“

Vesti 17. apr 202112:26 > 15:5491 komentara
Izvor: FoNet/MUP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je "veoma ponosan" na sve što su pripadnici vojske i policije prikazali na poligonima "Orešac" i "Pasuljanske livade" tokom združene vežbe "Odgovor 2021" i najavio dalju modernizaciju i ulaganje u sistem odbrane.

Vučić je rekao da su vežbom, u kojoj su korišćena savremena sredstva, naoružanje i oprema, vojska i policija pokazali „koliko je ulaganja potrebno“ u odbranu i najavio da će odbrambeni sistem Srbije biti snažniji, a da će pripadnici vojske „imati bolje uslove za život“.

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

On je naglasio kako je „posebno ponosan“ što je premijerka Ana Brnabić uručila ključeve stanova za 584 pripadnika Vojske.

„Verujem da daljom modernizacijom i snaženjem vojske i policije možemo preventivno da delujemo i odvratimo svakog agresora, a protiv terorista ćemo delovati brzo i veoma efikasno“, rekao je Vučić.

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

U združenoj vojno-policijskoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem „Odgovor 2021“ učestvovalo je oko 1.500 pripadnika Vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije iz jedinica Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, Helikopterske jedinice MUP Srbije, pripadnici Žandarmerije i Specijalne antiterorističke jedinice.

Prvi deo vežbe počeo je izviđanjem iz vazduha dronovima i desantnim ubacivanjem specijalnih jedinica iz helikopetera u dejstvu na zamišljene teroriste uočene u objektu na vodi.

FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

Dejstvom iz vazduha, sa kopna i na vodi uz upotrebu osam helikoptera, 22 borbena oklopna vozila, sedam desantnih čamaca, tri sistema bespilotnih letelica i antidronsistema, združenim snagama pripadnici policije i vojske brzom i efikasnom akcijom savladali su i neutralisali teroriste, koji su izvršili teroristički napad na farmaceutsku industriju u Vršcu i evakuisali se u rejon Orešca.

Tokom ove protivterorističke operacije prikazana je i akcija oslobađanja talaca koje su teroristi držali u autobusu otetom iz Vršca.

FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

Vežbi su prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, ministri odbrane i unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i druge visoke zvanice.

Izvor: Tanjug

Komentari

Vaš komentar