Počele pripreme za rušenje zgrade Pošte u Savskoj

Vesti 27. nov 202311:56 59 komentara
N1/arhiva

Počele su pripreme za rušenje zgrade Pošte u Savskoj ulici, na čijem će mestu kompanija "Beograd na vodi" izgraditi kulturni centar, čija će fasada biti izrađena po ugledu na predratnu zgradu Pošte.

Na Pošti u Savskoj, objektu koji godinama izaziva polemike u javnosti, i kada je reč o budućem izgledi i što se tiče buduće namene, počelo je uklanjanje stolarije i delova unutrašnjosti objekta, piše portal eKapija.

To je, kako podseća ovaj portal, uvod u predstojeće rušenje zgrade podignute dvadesetiih godina prošlog veka, a u sadašnjem obliku rekonstruisane posle Drugog svetskog rata.

Prepreka za rušenje zgrade izgrađene prvobitno po projektu arhitekte Momira Korunovića, a posle rata obnovljene po zamisli arhitekte Pavla Krata nema jer ovaj objekat ne uživa bilo koju vrstu kulturne zaštite.

Planirani izgled novog kulturnog centra na Savskom trgu (Izvor: Urbanistički projekat)

Rušenje ove zgrade i gradnju Kulturnog centra na njenom mestu (kao i gradnju Kampusa obrazovnih ustanova – osnovne škole i depadansa predškolske ustanove u neposrednoj blizini) predvideo je urbanistički projekat za koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove nedavno oglasio javnu prezentaciju.

Ovim idejnim rešenjem, predviđeno je uklanjanje postojećeg objekta i izgradnja novog sa idejom da se u potpunosti buduća zgrada, pre svega kada je reč o spoljnom izgledu, oblikuje prema izvornom projektu arhitekte Momira Korunovića – sa posebnim osvrtom na originalnu plastiku i ornamentiku sa originalnog objekta. Unutrašnji prostor će, sa druge strane, biti prilagođen novoj nameni.

U budućem objektu trebalo bi da se nalaze dečji muzej, galerija, umetničke radionice, škole kulturno-umetničkih disciplina, knjižare…

Nosilac izrade projekta je, podsetimo, preduzeće Mašinoprojekt kopring a.d. iz Beograda, a zahtev za potvrđivanje Urbanističkog projekta je podnelo preduzeće Belgrade waterfront d.o.o, koje je finansijer radova, u ime formalnog investitora Grada Beograda.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare