Počeli radovi na Trgu Nikole Pašića: Hoće li biti kako treba ili ćemo gledati „reprizu“ Trga republike

Vesti 26. feb 202421:51 19 komentara

Dugo očekivana, rekonstrukcija Trga Nikole Pašića počela je danas. Investicija je vredna 585 miliona dinara, a rok za završetak radova je 210 dana. Struka ocenjuje da je rekonstrukcija potrebna, novo idejno rešenje dobro, ali se i nada da nećemo gledati reprizu rekonstrukcije Trga republike i Slavije.

Kocke na Trgu Nikole Pašića dinamično se uklanjaju. Znatiželja građana raste i povodom početka radova nižu se, pretežno, dobre želje.

„Daj bože neka bude dobro“, kazala je građanka.

Sa druge strane, ima i onih koji ne znaju za rekonstrukciju.

„Pa ja ne znam ni da se rekonstruiše, evo tek sad vidim. Al nadam se da će biti nešto lepo“, kazala je druga građanka.

Nešto lepo na Trgu Nikole Pašića najavljivano je od 2019. godine. Rekonstrukcija je od tada u više navrata odlagana.

FoNet/Marko Dragoslavić

„Gradske akcije se izvode u Beogradu već desetak godina ad hoc. Nema nekog koncepta, nema nekog plana i to što se dešavalo sa ovim Trgom, koji već petu godinu čeka da počne da se radi, to je samo deo načina kako gradska vlast zapravo funkcioniše. Slično se dešavalo sa Trgom Republike i sa Slavijom i da ne nabrajam“, kaže arhitekta Đorđe Bobić.

Da ne nabrajamo. Dobro je, Bobić ocenjuje, što je rekonstrukcija jednog od glavnih gradskih trgova, najzad počela. Jer nije, ukazuje, dolično da tako „oronula forma“ reprezentuje Beograd.

FoNet/Marko Dragoslavić

Da maturanti neće imati gde da proslave poslednji dan škole, ali još više od toga – da će izgubiti simbol svog glavnog grada, građani su se uplašili 2019. godine, kada je predstavljen projekat rekonstrukcije Trga Nikole Pašića. Njime je bilo predviđeno uklanjanje fontane. Fontana, prema novom projektu ovde, ipak ostaje i dobija stari izgled – onaj koji joj je Hranislav Stojanović dao 1959. godine. Bez vrela i proširenja ka spomeniku. Sve ostale promene na Trgu biće kozmetičke.

„Suštinski samo uređenje Trga će ostati isto. Naravno, sve će biti novo. Biće nove ploče, biće nova fontana, biće sređen čitav ovaj prostor“, kazao je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić.

Sve će biti novo – crvene pravougaone i kvadratne ploče, rasveta, klupe – ali, ne baš sve. Spomenik Nikoli Pašiću neće se rekonstruisati, a star biće i Bezistan, koji sa trgom praktično čini celinu, iako je prema prvobitnoj zamisli i on trebalo da bude obnovljen.

„Sad ćemo mi imati jednu zapravo malo čudnu situaciju – jedan lepo uređen savremen trg, a do njega će se sa Terazija stići sa problemom da ne polomite nogu na jednom raspadnutom prostoru“, navodi arhitekta Đorđe Bobić.

FoNet/Marko Dragoslavić

Zelenilo će ostati na mestu, a savremeni mobilijar učiniće da, ističe Bobić, Trg bude ne samo mesto kuda građani prolaze, već i na kome se zadržavaju. Poučeni pređašnjim iskustvom neki od njih ipak gaje skepsu.

„Ako bude kao sa kockama na Savskoj promenadi i na Trgu republike i gde svuda postavljaju te kocke ne znam kako će se to završiti. Da l’ ćemo da lomimo noge“, kaže sugrađanin.

Zato i naš sagovornik Trgu želi da, što bi se reklo, „slomi nogu“.

FoNet/Marko Dragoslavić

„Jedino što mogu i izvođačima i svima nama građanima Beograda da poželim sreću u ovom poslu, da nam se ne desi slučajno priča sa Trgom Republike“, zaključuje arhitekta Đorđe Bobić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare